ΑΕΚ: Οι μέρες άρχισαν να φτιάχνουν και να μας ανεβάζουν την ψυχολογία. Δεν είναι εύκολο αυτό που περνάμε. Ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος, πόσο μας βάρυνε ο οικονομικός πόλεμος από την κρίση τη δεκαετία που προηγήθηκε. Τώρα, δεν χάνονται απλά χρήματα, αλλά και ανθρώπινες ζωές. Ας μείνουμε ενωμένοι, ας σταθούμε δυνατοί και να ελπίζουμε πως θα βρεθούν οι λύσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.
Μέχρι τότε, όλοι βρισκόμαστε σε φάση ανασύνταξης και αναμονής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΑΕΚ. Αναμονή για τις εξελίξεις, για την πραγματικότητα που θα προκύψει έπειτα από το τέλος του εφιάλτη. Ετσι και αλλιώς, με επιστροφή στην αγωνιστική δράση ή μη, ως δεδομένο πρέπει να θεωρούμε πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο. Και για ομάδες όπως η ΑΕΚ, που δεν έχει ευρώ για πέταμα, τα περιθώρια λάθους πρέπει να εκμηδενιστούν.
Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Είναι στις ομάδες με τα λιγότερα ανοιχτά θέματα, αλλά και τα περισσότερα που πρέπει να ανοίξουν. Δηλαδή, είναι μετρημένες οι περιπτώσεις παικτών που λήγουν τα συμβόλαια τους – και φαίνεται από την αντιμετώπιση, πως δεν καίγεται για να κλείσει άμεσα καμία εξ αυτών – αλλά αρκετές εκείνες που πρέπει να βρεθούν λύσεις. Ετσι όπως έχει εξελιχθεί η σύγχρονη ποδοσφαιρική αγορά, κάθε παίκτης που φτάνει στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου, πρέπει να αντιμετωπίζεται σχεδόν ως ελεύθερος.
Υπό συνθήκες παραμονής όλων των παικτών που ανήκουν τώρα στο δυναμικό, οι κινήσεις της ΑΕΚ για ενίσχυση θα είναι μετρημένες. Αριστερό εξτρέμ, ίσως ένα ποιοτικότερο μπακ, ενδεχομένως στόπερ και κάτι έξτρα για την επίθεση. Αλλά θεωρώ απίθανο να μην υπάρξουν και αρκετές αποχωρήσεις από το ρόστερ, οπότε θα είναι πολύ περισσότερες οι μεταγραφικές προσθήκες. Το σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να ελαχιστοποιηθεί το περιθώριο λάθους.
Αν και οι μεταγραφές είναι σαν τα...καρπούζια και ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα βέβαιος για όσα θα προκύψουν, η ΑΕΚ πρέπει να ανεβάσει συντριπτικά τα ποσοστά της. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στον έλεγχο των μεταγραφών της ΑΕΚ κατά την τελευταία τριετία, για να καταλάβει πολλά.
· Το καλοκαίρι του 2017, η ΑΕΚ απέκτησε τους Λιβάγια, Αραούχο, Κονέ, Τσόσιτς, Τρίστασον, Κλωναρίδη, Λόπες, Γιακουμάκη, Τσιντώτα. Με εξαίρεση τον Ισλανδό, που δεν κόλλησε ποτέ με τον Χιμένεθ και έφυγε άπραγος τον Γενάρη, οι υπόλοιποι έκαναν σπουδαία χρονιά και σίγουρα το πρόσημο ήταν θετικότατο.
· Το καλοκαίρι του 2018, η ΑΕΚ απέκτησε τους Πόνσε, Μπογέ, Αλμπάνη, Γιαννίκογλου, Οικονόμου, Αλεφ, Σβάρνα, Γιαννιώτα. Το ποσοστό επιτυχίας έπεσε τραγικά. Με εξαίρεση τον Πόνσε και τους Αλμπάνη, Οικονόμου (αν και αμφότεροι παρασύρθηκαν από την κάκιστη πορεία της ομάδας), οι υπόλοιποι δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες, ενώ ο Σβάρνας φέτος εμφανίστηκε ουσιαστικά.
· Το καλοκαίρι του 2019, με ακόμα υψηλότερο μπάτζετ, η ΑΕΚ απέκτησε Ολιβέιρα, Βράνιες, Σαμπανάτζοβιτς, Παουλίνιο, Αθανασιάδη, Σιμάο, Ζεράλδες, Ντέλετιτς, Βέρντε. Οι Ολιβέιρα και Βράνιες δεν είχαν και πολλά ερωτηματικά, ο Βέρντε άργησε πολύ να δείξει όσα μπορεί, οι υπόλοιποι της πορτογαλικής παροικίας ήταν απογοητευτικοί.
Ο Ιβιτς έδειξε από τις μεταγραφές του Ιανουαρίου (Αραούχο, Σιμάνσκι, Λάτσι), πως μπορεί και θα την πάει αλλιώς τη δουλειά. Οι επιλογές πρέπει να είναι μετρημένες και επιλεκτικές, ικανές να κάνουν τη διαφορά για μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ. Ειδικά τώρα, που ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος, ότι θα συνεχιστεί η σταδιακή άνοδος του μπάτζετ, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ο Ιβιτς οφείλει να βρει λύσεις σε θέματα που η ΑΕΚ βρίσκεται υπό του μηδενός. Η Ενωση οφείλει να αξιοποιήσει την Ακαδημία της, ειδικά τώρα που υπάρχει στον πάγκο ένας προπονητής όπως ο Καρέρα, που δείχνει διατεθειμένος να δώσει ευκαιρίες σε μικρούς, δίχως να επηρεάζεται από την ταυτότητα. Ειδικά τώρα, που φαίνεται πως θα περιοριστούν τα οικονομικά, άρα πολλές ομάδες θα αναζητήσουν λύσεις εκ των έσω.
Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Είναι και το θέμα της αξιοποίησης παικτών. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια μια αξιοπρεπής συνεργασία σε επίπεδο δικτύου – εντός ή εκτός συνόρων – για να μπορούν να εξελίσσονται παίκτες που βγαίνουν από τα τμήματα υποδομής τους. Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα παικτών που εύλογα δεν ήταν άμεσα έτοιμοι για να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα, δεν μπορούσαν να δοθούν πουθενά και αγνοείται η ύπαρξη τους.
Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρότερος της ΑΕΚ σε αυτούς τους τομείς. Οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού είναι πανίσχυρες και βγάζουν κάθε χρόνο πολλά παιδιά. Αρκετοί εξ αυτών, παραχωρούνται και παίζουν ως δανεικοί σε ομάδες εντός ή εκτός συνόρων. Προφανώς, θα είναι μια λύση η δημιουργία των ομάδων Β'. Αλλά μέχρι να ληφθούν αποφάσεις τομές για το ποδόσφαιρο μας, η ΑΕΚ πρέπει να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας, για να μη χάνονται τα ταλέντα της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φοβερό σενάριο επιστροφής στον Ολυμπιακό - Βγάζει μάτια ο... - "Σφαγή" με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ!