Το χθεσινό φιλικό του Ολυμπιακού με την χαμηλής ποιότητας (σ' έναν εξίσου χαμηλής ποιότητας αγωνιστικό χώρο και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες) και αρκετά αδύναμη Τερνάνα δεν είναι απ' αυτά που θα θυμούνται οι περισσότεροι για καιρό. 

Ειδικά το α' ημίχρονο που ολοκληρώθηκε δίχως γκολ και με ελάχιστες αξιόλογες στιγμές μπροστά από τα δύο τέρματα ενώ αντιθέτως στο β' «έβρεξε» γκολ με τους ερυθρόλευκους να σκοράρουν τέσσερις φορές για το τελικό 4-0.

Κι όμως, τα πρώτα 45 λεπτά δεν είναι για να τα... προσπερνάς εύκολα. Πως να προσπεράσεις ελαφρά τη καρδία ότι η αρχική 11άδα είχε 7 Έλληνες (Αναγνωστόπουλος, Κουτσίδης, Αποστολόπουλος, Μουζακίτης, Ρέτσος, Παπακανέλλος και Μασούρας) και ο μέσος όρος ηλικίας της συνολικά ήταν τα 24 χρόνια ενώ με την έναρξη του β' μέρους που αντικαταστάθηκε ο 30χρονος Αναγνωστόπουλος με τον 20χρονο Μπότη αυτός ο μέσος όρος έπεσε κι άλλο. Πώς να προσπεράσεις ελαφρά τη καρδία ότι τα δύο από τα τέσσερα γκολ των Πειραιωτών τα πέτυχαν οι Κουτσίδης και Παπακανέλλος;

Ναι, προφανώς κι εγώ και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η 11άδα του φιλικού κόντρα στην Τερνάνα δεν είναι μια 11άδα με την οποία θα πορεύεται ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν στα επίσημα σημαντικά ματς του σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι στη σύνθεσή της έπαιξε ρόλο και το φιλικό που είχε προγραμματιστεί για (περίπου) ένα 24ωρο μετά με την σαφώς πιο ισχυρή Ρόμα. Ακόμα κι έτσι ωστόσο ο Μεντιλίμπαρ συνεχίζει να στέλνει μηνύματα. Μηνύματα για το πόσο σέβεται και εκτιμάει το άγουρο ακόμα αλλά πολύ ταλέντο του ερυθρόλευκου ρόστερ.

Από εκεί και έπειτα, σε επίπεδο προσώπων, είναι φυσικό να συζητούν όλοι για τα πρώτα δείγματα γραφής των Γιάρεμτσουκ (ήταν βασικός) και Βέλντε (ο Νορβηγός μπήκε αντί του Ουκρανού στο 70'). Ο πρώτος βίωσε ένα άβολο πρώτο 45λεπτο αφού δεν τροφοδοτήθηκε σ' αυτό το κακής ποιότητας ημίχρονο ενώ αντιθέτως «μπήκε» αρκετά στο ματς στα 25 λεπτά που έπαιξε στην επανάληψη. Στο 51' ο Κοτίνια προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τον τροφοδοτήσει. Στο 54' εκτέλεσε άμεσα με το δεξί από τη μικρή περιοχή και δεξιά για να διώξει δύσκολα σε κόρνερ ο τερματοφύλακας της Τερνάνα. Στο 58' συμμετείχε στο 1-0 του Ολυμπιακού όταν δέχθηκε (εντός περιοχής) σέντρα του Κοστίνια και -μάλλον- προσπαθώντας να κοντρολάρει έστρωσε στον Ζέλσον που άνοιξε εκείνος το σκορ με διαγώνιο δεξί πλασέ.

Ο δεύτερος χρειάστηκε μόλις 6 λεπτά στο γήπεδο, σ' αυτό το ντεμπούτο του, για να σκοράρει με διαγώνιο δεξί σουτ στο οποίο μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την ποιότητα και την αυτοπεποίθηση του Νορβηγού στον τρόπο που εκτέλεσε αλλά και στην αμεσότητα της λήψης απόφασης για το τι θα κάνει.

Αδιάφορος προφανώς δεν μπορούσε να περάσει και σ' αυτό το ματς ο Ζέλσον που επιβεβαιώνει ότι είναι από τα πρόσωπα της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας του Ολυμπιακού και σε κάνει να πιστεύεις ότι αποτελεί τωρινή, φρέσκια, μεταγραφή των ερυθρόλευκων. Πέρα από τη δεδομένη ποιότητά του δείχνει ότι θα κοντρολάρει τα ένστικτά του στην επίθεση και για να γίνει ομαδικός και να μαρκάρει βοηθώντας την αμυντική λειτουργία. Μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι ο Ζέλσον ανέβηκε σε θέση φορ στο 70' όταν ο Γιάρεμτσουκ έδωσε τη θέση του στον Βέλντε.

Ο Ρέτσος έπαιξε σαν... Ντόη της προετοιμασίας, δηλαδή σε θέση κεντρικού χαφ αλλά αυτό μάλλον έγινε με τη λογική που χρησιμοποιείται ως χαφ στα φιλικά ως τώρα ο Αντρέας, δηλαδή περισσότερο από ανάγκη λόγω των ελλείψεων / απουσιών στον άξονα. Από δική του ανάκτηση στη μεσαία γραμμή, παρεμπιπτόντως, άρχισε το 1ο γκολ του Ολυμπιακού κόντρα στην Τερνάνα. Πολύ «μέσα» στο ματς ήταν ξανά ο αρχηγός Μασούρας αλλά δίχως... ρέντα στις τελικές του με συνέπεια να μη βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ.

ΥΓ: Ο Κοστίνια είχε απέναντί του μάλλον τον πιο ποιοτικό παίκτη της Τερνάνα, τον Τσιτσερέλι με το Νο10. Στην αρχή ταλαιπωρήθηκε αρκετά ενώ του έβαλε και... χέρι σε 1-2 περιπτώσεις ο Μεντιλίμπαρ.

Ύστερα ο Πορτογάλος βρήκε το... κουμπί του αντιπάλου του κι ενώ η ιταλική ομάδα... έγερνε (επιτιθέμενη) από την αριστερή πτέρυγα όταν ο Κοστίνια πήρε τον... αέρα του Τσιτσερέλι άλλαξε πλευρά ανάπτυξης. 

Για τον Πορτογάλο τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Είναι δυνατός, έχει αντοχές και είναι πολύ καλός αμυντικά. Επιθετικά όταν βελτιωθεί θα γίνει βασικός και αναντικατάστατος στον Ολυμπιακό ενώ μην προσπερνάμε και την ικανότητά του, επιθετικά, στις στημένες μπάλες αφού είναι αλτικός και παίρνει κεφαλιές.