Παναθηναϊκός: Με ένα βήμα… μπροστά και δύο πίσω ξεκινάει ο Παναθηναϊκός και τη φετινή χρονιά φέρνοντας μουρμούρα με το… καλημέρα και δείχνοντας στον Ντιέγκο Αλόνσο τι ακριβώς έχει να διαχειριστεί, εκτός από το αγωνιστικό. Οι Πράσινοι μπορεί να έδειξαν ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο με τον Άγιαξ και η πρόκριση να χάθηκε στη "ρώσικη ρουλέτα" των πέναλτι, όμως μερικές μέρες μετά η ήττα από τον Αστέρα στο άδειο ΟΑΚΑ επανέφερε τη γκρίνια και το Τριφύλλι στο -3 από την κορυφή με το ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος. Την ίδια στιγμή κριτική, σίγουρα όχι άδικα, δέχεται και ο Ουρουγουανός τεχνικός μιας και αποφάσισε να προχωρήσει σε εκτεταμένο ροτέισον, αλλάζοντας 9 ποδοσφαιριστές σε σχέση με το Άμστερνταμ, θυμίζοντας κάτι από… Τερίμ στις επιλογές του, κάτι που ήταν από τις αιτίες της ήττας από τους Αρκάδες.

Βέβαια ο Αλόνσο δεν θύμισε μόνο στις επιλογές προσώπων, στην πρώτη αγωνιστική, τον Τούρκο τεχνικό, μιας και πολλά όσα έχει αφήσει να… εννοηθούν τον τελευταίο καιρό, αλλά και σε κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει δικαιώνουν τον "Αυτοκράτορα", μόλις λίγο καιρό μετά την αποχώρησή του. Και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι ο Τερίμ σίγουρα έχει ευθύνη για την απώλεια του περσινού πρωταθλήματος, αλλά και για μεταγραφικές επιλογές που δεν του βγήκαν, όμως στα περισσότερα στα οποία είχε πει αποδεικνύεται να έχει απόλυτα δίκιο και στον ίδιο δρόμο να… βαδίζει και ο Ουρουγουανός. Μεγαλύτερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την υπόθεση Αϊτόρ, με άπαντες γύρω από τον Παναθηναϊκό να… σταυρώνουν τον Τερίμ για τη μη χρησιμοποίηση του Ισπανού, λέγοντας για έναν παίκτη που κάνει τη διαφορά και δεν μπορεί να μένει στον πάγκο. Το αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά ήταν να τεθεί εκτός ομάδας από τον Αλόνσο, όπως και ο Πέρεθ, με τον Αϊτόρ να μην θυμίζει σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή που ξέραμε και τον Ουρουγουανό μάλλον να έχει την ίδια… εμμονή με τον Τούρκο προκάτοχό του, αλλά τις… σειρήνες γύρω από την ομάδα να σωπάινουν.

Την ίδια στιγμή πριν από μερικούς μήνες ο Τερίμ είχε θέσει, ουσιαστικά, εκτός ομάδας τον Βιλένα, το μεγαλύτερο μεταγραφικό απόκτημα του περασμένου καλοκαιριού, με τους ίδιους ανθρώπους να αναφέρουν πως δεν μπορεί ο Ολλανδός να μην αγωνίζεται. Μιλάμε για τους ίδιους που στη φετινή προετοιμασία μας "ενημέρωναν" για το πόσο αλλαγμένος ήταν ο Βιλένα, ότι μάσαγε… σίδερα στις προπονήσεις, πως είχε αφήσει στην άκρη τα… ψυχολογικά που του είχε δημιουργήσει ο Τερίμ και ήταν έτοιμος να δείξει όσα μπορεί. Μερικές εβδομάδες μετά, ο Ολλανδός μοιάζει περισσότερο αδιάφορος από πέρσι, ενώ πλέον είναι με το ένα… πόδι εκτός ομάδας με απόφαση Αλόνσο. Μάλλον και σε αυτή την περίπτωση ο Ουρουγουανός δείχνει να έχει τις ίδιες… εμμονές με τον Τούρκο και θέλει να… διαλύσει τους Πράσινους παίζοντας το… κεφάλι του από τον Αύγουστο. Επίσης δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία να αναφερθούμε στη χρησιμοποίηση Ιωαννίδη, Γερεμέγεφ στο ίδιο σχήμα, όταν ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν γκολ, κάτι για το οποίο ο Τερίμ δέχθηκε σκληρή κριτική, αλλά και ο Αλόνσο έκανε ακριβώς το ίδιο και κόντρα στον Αστέρα, μιας και μάλλον ήθελε και αυτός να ξεκινήσει με… ήττα το πρωτάθλημα.

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ντόρο που είχε γίνει όταν ο Τερίμ είχε δηλώσει πως ο πολλοί από τους παίκτες του Παναθηναϊκού δεν κάνουν για την ομάδα και πως οι Πράσινοι θα χρειαστούν περίπου 10 μεταγραφές για να επιστρέψουν στην κορυφή. Φυσικά τότε τα είχαμε ακούσει… όλα, περί "μιζαδόρου", περί προσπάθειας να φύγουν όλοι όσους είχε φέρει ο Γιοβάνοβιτς και περί "άσχετου" Τούρκου τεχνικού που ρίχνει την μπάλα στην… εξέδρα για να διώξει από πάνω του τις ευθύνες.  Έλα όμως που πριν… αλέκτωρ λαλήσει και συγκεκριμένα πριν καν ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, ο Παναθηναϊκός μετράει ήδη επτά μεταγραφές (Τετέ, Ίνγκασον, Ντραγκόφσκι, Μαξ, Γεντβάι, Μαξίμοβιτς, Μπάντλοκ), ενώ και η όγδοη, ο Πελίστρι, είναι έτοιμος να ανακοινωθεί. Και τελειώνουμε εδώ; Μάλλον όχι μιας και μια πιθανή αποχώρηση φορ, με τον Σπόραρ να δείχνει να συνεχίζει αλλού, είναι πιθανό να φέρει ακόμα μια κίνηση, ενώ δεν είναι λίγες οι "φήμες" για απόκτηση ενός ακόμα κεντρικού μέσου, αλλά και όποιας επιπλέον κίνησης ζητήσει ο Αλόνσο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό, με τον Ουρουγουανό στον πάγκο, να βρει το Τριφύλλι με πάνω από 10 νέους ποδοσφαιριστές, ενώ δεν είναι λίγοι που "φωνάζουν" πως αυτές είναι λίγες ενόψει της σεζόν που ακολουθεί. Φυσικά οι φωνές είναι οι ίδιες που ζητούσαν το… κεφάλι του Τερίμ για όσα είχε πει 4 μήνες πριν…

Είναι κάτι παραπάνω, λοιπόν, από προφανές ότι ο Τερίμ, παρά τα τεράστια λάθη τα οποία έκανε, στο αγωνιστικό κομμάτι, είχε καταλάβει πολύ καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ομάδας. Κι αν ο Γιάννης Αλαφούζος θεώρησε, καλώς, ότι η ομάδα χρειαζόταν ένα… ηλεκτροσόκ ώστε να μην χαθεί η Ευρώπη, αλλά και να κατακτηθεί το Κύπελλο τότε θα έπρεπε να κρατήσει τον Τερίμ από άλλο πόστο, μας και είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως όσα είπε βγαίνουν μέχρι… κεραίας. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος τεχνικός φάνηκε να έχει καταλάβει απόλυτα τον οργανισμό στον οποίο ήταν και σίγουρα με τη πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να δώσει περισσότερες βοήθειες. Το σίγουρο είναι ο Τερίμ ούτε "τρελός" ήταν, ούτε εμμονικός και σίγουρα δεν ήθελε να καταστρέψει τον Παναθηναϊκό. Μάλλον το αντίθετο προσπάθησε να κάνει, όμως σίγουρα στο αγωνιστικό κομμάτι απέτυχε. Σε όλα τα άλλα έχει επιβεβαιωθεί πριν καν ολοκληρωθούν οι μεταγραφές, με τον Αλόνσο να πατάει πάνω στα όσα είχε πει και κάνει ο Τούρκος και σίγουρα και αυτός θα κριθεί από τα αποτελέσματα. Το βέβαιο πάντως είναι ότι για τους…. γύρω από τον Παναθηναϊκό ο Αλόνσο τα κάνει όλα… άψογα, σε αντίθεση με τον Τούρκο λίγους μήνες νωρίτερα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα…