Αν προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει για να είμαστε σε αντιστοιχία με όσα γίνονται να φτιάξουμε ένα κείμενο... αλαλούμ χωρίς αρχή και τέλος. Μόνο έτσι μπορείς να περιγράψεις αυτό που βλέπεις και όσα συμβαίνουν στο πολύπαθο για χρόνια πια σωματείο.
Απ αυτή την άποψη κάπως έτσι θα ξεκινήσουμε.
Σκόρπια, ανακατεμένα και ίσως κάποια στιγμή προς το τέλος να μπουν τα πράγματα και σε μια σειρά.
Να ξεκινήσουμε από το βασικό λοιπόν.
Από τον Αλόνσο.
Τον έστησαν ξανά όλοι στον τοίχο, αυτή τη φορά όχι τόσο για τις επιλογές του στην ενδεκάδα.
Άλλωστε δεν πρέπει νά έχουν και... παράπονο.
Αν εξαιρέσεις ότι ο άνθρωπος λογικά προφύλαξε τον Ιωαννίδη ο οποίος δεν γίνεται μετά από δυόμισι μήνες αποχή λόγω τραυματισμού να παίζει τέσσερα παιχνίδια σε δεκαπέντε μέρες, όλα τα άλλα... χατίρια και...προσταγές τους τα έκανε.
Με πρώτο και καλύτερο αυτό που σύσσωμο ξαφνικά το "ρεπορτάζ" με πέντε πανομοιότυπα άρθρα απαίτησε αμέσως μετά την λήξη του αγώνα με τον Άγιαξ, καθώς απ' ό,τι φαίνεται εκεί... εντόπισε το μεγάλο πρόβλημα.

Να μπαίνει δηλαδή απ' την αρχή ο Βαγιανίδης στην θέση του Κότσιρα να μην ξεκινάει ο... Τζούρισιτς και να λείπει από την ενδεκάδα ο Μπακασέτας.
Τα έκανε όλα αυτά ο έρμος ο Αλόνσο γιατί μάλλον έχει καταλάβει πως αν δεν "υπακούσει" θα φύγει πριν την ώρα του, αλλά αυτή τη φορά ήταν άλλο αυτό που τον έκανε στόχο.

Το ότι είπε δηλαδή, πως το μυαλό όλων και του ίσιου ήταν στην... Λανς.
Κι εδώ αγανάκτησε η ψυχή και το ποδοσφαιρικό ένστικτο των... κριτών των πάντων.
Ποιος είσαι κύριε εσύ που αποφασίζεις πως το μυαλό όλων είναι στην Λανς;
Και με ποιο... δικαίωμα το έκανες;
Και τα γνωστά μετά.
Ξέρεις σε ποια ομάδα ήρθες, έχεις επίγνωση του τι σημαίνει να έχεις δεκαπέντε χρόνια να πάρεις πρωτάθλημα και όλα τα σχετικά.
Η πλάκα βέβαια και η πραγματική αλήθεια είναι ΜΙΑ και μοναδική.
Ο Αλόνσο, είπε ακριβώς την αλήθεια και είπε επί πλέον και ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ που έβλεπε και εισέπραττε απ' ΌΛΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ αυτές τις μέρες.
Και ρωτάω εγώ τώρα, ειλικρινά όσο πιο,... καλοπροαίρετα μπορώ.
Μπορεί κάποιος από' αυτούς που έστησαν τον Αλόνσο για την δήλωσή του στον τοίχο και μιλάω ειδικά για το "ρεπορτάζ", να μας δείξει ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ τις προηγούμενες μέρες στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, την κρισιμότητα του και την αναγκαιότητα για τους τρεις βαθμούς;
Αν ρίξει δηλαδή κάποιος μια ματιά και αν επικαλεστεί την μνήμη του σε όσα γράφτηκαν και λέγονταν τις τελευταίες μέρες, με τι άλλο εκτός ΑΠΌ ΤΟ ΡΕΒΆΝΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΝΣ και κυρίως την αναγκαιότητα για "γεμάτο ΟΑΚΑ" πάση θυσία, θα δει να ασχολιόντουσαν;
Πότε δηλαδή ακριβώς ανακαλύψαν όλοι ότι είναι λάθος να υπάρχει η ρεβάνς με την Λανς στην κορυφή της ενασχόλησης ΟΛΟΥ του Παναθηναϊκού.

Και για να παμε και παρακάτω.
Από τον ίδιο τον Παναθηναϊκό,απ' όλο τον επίσημο και "ανεπίσημο" οργανισμό του, τι ακριβώς εισέπραξε ο Αλόνσο όλες αυτές τις μέρες;
Ότι αυτό που μας καίει ΠΡΙΝ ΑΠ ΟΛΑ είναι το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό;
Ή η ρεβάνς με την ΛΑΝΣ και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;
Πέντε μέρες ένα πράγμα κυριαρχούσε στον Παναθηναϊκό.
Πως θα γεμίσει το ΟΑΚΑ με την Λανς, τα φτηνα΄εισιτήρια, η απίστευτη απόφαση για δωρεάν μετακινήσεις με πούλμαν από την επαρχία λες και μιλάμε για προεκλογική συγκέντρωση παλιών και ωραίων ομολογουμένως εποχών και πάλι η ρεβάνς με την Λανς και δώστου η ρεβάνς με την Λανς και βάλτα να πάνε.
Που ήταν λοιπόν το... ψέμα και η... ανακολουθία των δηλώσεων του Αλόνσο μετά το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό;
Ο άνθρωπος πολύ απλά και καθαρά, είπε ακριβώς αυτό που έβλεπε να συμβαίνει γύρω του, δίπλα του και εντός κι εκτός της ομάδας του.

Τώρα το ότι όλοι οι πρωταίτιοι και πρωταγωνιστές της δημιουργίας αυτού ακριβώς του κλίματος, την έκαναν ξαφνικά γυριστή και προσπαθούν να φορτώσουν στον Αλόνσο αυτό που ίδιοι δημιούργησαν, επειδή ο άνθρωπος τόλμησε να το πει και δημόσια, είναι μια ακόμα απόδειξη του πως λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός και πως επιλέγει κάθε φορά θύματα και πως φυσικά οι πρωταίτιοι πάντα του προβλήματος, καλύπτουν τον από τέτοιο τους και φορτώνουν πότε στον ένα και πότε στον άλλον τα δικά τους ανοσιουργήματα και εγκλήματα σε βάρος του συλλόγου.

Πάμε παρακάτω.
Επειδή σ' αυτή την ομάδα εδώ και χρόνια, μάθαμε και κυρίως... την έμαθαν να λειτουργεί με τα "αν", να δοκιμάσουμε και σήμερα να μιλήσουμε με "αν" μπας και καταλάβετε κάποια στιγμή την πραγματική εικόνα με βάση αυτά που ακούτε και διαβάζετε γι' αυτή τόσα χρόνια.
Αν λοιπόν, αν λέμε, ο Παναθηναϊκός έκανε την εμφάνιση που έκανε η ΑΕΚ προχθές με την Λαμία, είχε δέκα κλασικές ευκαιρίες και δυό δοκάρια στις καθυστερήσεις, σήμερα θα έγραφαν και μίλαγαν για ένα... καταιγιστικό Παναθηναϊκό, για ένα Παναθηναϊκό που έβγαλε αντίδραση και ψυχή, για ένα Παναθηναϊκό που άφησε υποσχέσεις για... μεγάλα γούστα στην συνέχεια, για ένα Παναθηναϊκό που σκόρπισε ενθουσιασμό, για ένα Παναθηναϊκό που είχε την σφραγίδα του Αλόνσο, αλλά ήταν... απλά άτυχος.
Κι όμως στην ΑΕΚ αποδοκιμάστηκε αυτό που είδαν οι φίλοι της.
Δείγμα των απαιτήσεων που έχουν απ' την ομάδα τους, όπως αντίστροφα όλα τα παραπάνω ήταν και είναι δείγμα του πόσο έχουν μικρύνει τον Παναθηναϊκό όλοι αυτοί οι τύποι και πόσο  χαμηλά έχουν βάλει τον πήχη των απαιτήσεων από' αυτόν.

Συνεχίζουμε.

Αν λοιπόν, αν λέμε, ο Παναθηναϊκός είχε την διαιτησια που είχε ο Λεβαδειακός χθες σε βάρος του, σήμερα θα μιλάγαμε για εκπληκτικό Παναθηναϊκό που τον... τρέμει το κατεστημένο, για σφαγή και ΑΛΛΟΙΩΣΗ αποτελέσματος από τα κοράκια και όλα τα σχετικά.
Σήμερα θα μιλάγαμε και θα γράφαμε πως ήταν γκολ αυτό που ακυρώθηκε, πως ήταν πεντακάθαρο πέναλτι το σπρώξιμο  στην περιοχή που...δεν μας δόθηκε και πως ήταν καραμπινάτη αποβολή το πάτημα με τις τάπες στο στήθος του αντιπάλου.

Το κάναμε άλλωστε ακριβώς πριν λίγες μέρες στο παιχνίδι που έχασε ο Παναθηναϊκός από τον Αστέρα και για το οποίο ρίξαμε όλο το ανάθεμα στην διαιτησία για φάσεις ακριβώς ίδιες με αυτές που τώρα "βοήθησαν" τον Παναθηναϊκό να αποφύγει ένα ακόμα κάζο με ήττα στο ΟΑΚΑ.
Έτσι ακριβώς λοιπόν σας γράφουν και σας λένε την ιστορία του Παναθηναϊκού εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα όσοι τσιμπάτε απ' αυτό, να μην ενοχλείστε από την πραγματικότητα, από την απουσία πρωταθλήματος δηλαδή για δεκαπέντε χρόνια, από τις σφαλιάρες από τον καθε πικραμένο εντός κι εκτός έδρας στην Ελλάδα και από τους διασυρμούς στην ευρώπη και κάπου-κάπου με ανόητες επικλήσεις για... ομόνοια, όχι γκρίνια, ενότητα και λοιπά να ενοχλείστε από' αυτούς που σας λένε αυτή την πραγματικότητα.
Και πάμε προς το τέλος μπας και μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια άκρη.

Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΌ.
ή για να είμαστε πιο ακριβείς δεν είναι μόνο και κυρίως αγωνιστικό.
Ούτε οι παίκτες του είναι τόσο για τα μπάζα όσο δείχνουν, ναι μεν κάποιοι είναι υπερτιμημένοι και πανάκριβοι και πολυδιαφημισμένοι γι αυτά που μπορούν να προσφέρουν, αλλά τόσο για μπάζα δεν είναι.
Ούτε ο Αλόνσο είναι προπονητής "αλλού γι' αλλού" και άσχετος όπως δείχνει.
Το πρόβλημα είναι ότι μιλάε για ένα οργανσιμό συνολικά σε πλήρη αποσύνθεση.
Και που πλέον δεν μπορεί να κρυψει κάτω απ το χαλό την πραγματικότητα γιατί δεν τον βοηθάνε σ' αυτό και τα αποτελέσματα.
Ένα οργανισμό με ένα πρόεδρο που απλά βάζει και βάζει και ξαναβάζει λεφτά, αλλά που αναθέσει την διαχείριση αυτών των χρημάτων σε ανθρώπους ακατάλληλους και ανίκανους προφανώς, για να βλέπουμε το ίδιο έργο για χρόνια.

Ένα οργανισμό πο δεν έχει την παραμικρή συναίσθηση της πραγματικότητας και πολλές φορές προκαλεί ο ίδιος την τύχη του με τις ενέργειες του, όπως για παράδειγμα με αυτή την απίστευτη απόφαση για την κόσμο στην ρεβάνς με την Λανς.
Έχει κάποιος στον Παναθηναϊκό συναίσθηση της "ζαριάς" που ρίχνει ο σύλλογος με αυτή του την απόφαση;

Καταλαβαίνει πως ακροβατεί εντελώς πάνω στο αποτέλεσμα του αγώνα με την ολοκληρωτική καταστροφή της χρονιάς με απρόβλεπτες συνέπειες για χρονια;
Καταλαβαίνει τι σημαίνει να φέρνει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ κόσμο και κοσμάκη που γιατί να εχει στην τελική την ευκαιρία για τζάμπα ταξιδάκι στην Αθήνα και κυρίως για ένα κόσμο που είναι ήδη στα κλαριά και θα είναι κάθε καρυδιάς καρύδι ριγμένο χύμα και ανεξέλεγκτο στο ΟΑΚΑ την Πεμπτη;
Έχει συναίσθηση κάποιος στον Παναθηναϊκό τους κινδύνους από ένα τέτοιο τζάμπα μεταφερόμενο και στην ουσία με... επιδότηση εισαγόμενο στη  εξέδρα κοινό, αν το παιχνίδι στραβώσει τελικά και πολύ περισσότερο στραβώσει νωρίς-νωρίς;
Ποιος φωστήρας ακριβώς εισηγήθηκε στον Αλαφούζο αυτή την απίστευτη "πρωτοβουλία" και γιατί στην τελική αν όλα πάνε καλά να μην την καθιερώσει πια ΣΕ ΟΛΑ τα κρίσιμα παιχνίδια ή ακόμα και σ' αυτά εκτός έδρας στην Ευρώπη αν περάσει την Πέμπτη σε ομίλους;
Κι όχι τιποτε άλλο δηλαδή, αλλά μπας και πάει πραγματικά τζάμπα ταξιδάκι στην Ευρώπη κάποιος που το έχει όντως ανάγκη και όχι αυτοί που πηγαίνουν ΜΟΝΙΜΩΣ ΤΖΑΜΠΑ ταξιδάκια τόσα χρόνια.

Για να το κλείνουμε κάποια στιγμή το πράγμα.
Ο Παναθηναϊκός έτσι όπως λειτουργεί τώρα και όπως λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, μόνο από τύχη και συγκυρίες μπορεί να σώσει κάποια πράγματα.
Αλλιώτικα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την  μοίρα του.

Ο μόνος τρόπος να σώσει ό,τι σώζεται και ίσως να μπει κάποια στιγμή σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΑΝΑΤΑΣΗΣ και αξιοπρεπούς, ποδοσφαιρικής και αποτελεσματικής παρουσίας στα γήπεδα, είναι να κόψει μαχαίρι όλα αυτά που κάνει τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς και φέτος, να αποφασίσει μια και καλή ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ κάνουν κουμάντο τελικά στον συλλογο ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, να πάρει οριστικά διαζύγιο από τους αρρωστημένους Παναθηναϊκάρες που έχουν γίνει βραχνάς στο σβέρκο του, να απαιτήσει από το"ρεπορτάζ" αλήθειες και ποδοσφαιρικές προσεγγίσεις και όχι παρλαπίπες, φούμαρα, ψέματα, δικαιολογίες και ηλιθιότητες για μικρά παιδιά και λοβοτομημένους και να αρχίσει να απαιτεί από όλους στο σύλλογο και την ομάδα, λειτουργία κα αποτελέσματα πραγματικά ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ και όχι χαιδεμένης μικρομεσαίας που ανακουφίζεται και νοιώθει ότι έκανε το καήκοντης ακόμα και με αξιοπρεπείς ήττες και αποκλεισμούς.

Μπορεί να τα κάνει, αυτά, θελει να τα κάνει, βλέπει ότι είναι αναγκαίο να τα κάνει;

Αν ναι κάτι γίνεται.

Αν όχι, απλά... θα συνεχίσουμε στο ίδιο έργο θεατές.