Γουΐλιαν Μπόρζες ντα Σίλβα λοιπόν. Σήμερα (30/8) που γράφονται τούτες οι γραμμές ο σπουδαίος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είναι ακριβώς 36 ετών και 21 ημερών. Είχε γενέθλια στις 9 Αυγούστου. Γιατί ο Ολυμπιακός γενικώς και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ειδικώς έχουν σε τόση μεγάλη εκτίμηση τον εν λόγω παίκτη; Πέρα από την προφανή απάντηση, δηλαδή ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή με εκπληκτική και γεμάτη καριέρα (και φυσικά 70 συμμετοχές στην Εθνική Βραζιλίας), ο Γουΐλιαν ανήκει στην κατηγορία παικτών που έχει ανάγκη κάθε ομάδα, ακόμα και όταν φτάνει σ' αυτή την ηλικία.

Τι είδους κατηγορία είναι αυτή; Μοιάζει μ' αυτή στην οποία ανήκει ο Βιθέντε Ιμπόρα. Δηλαδή ένας παίκτης με αληθινά ηγετική προσωπικότητα. Ένας παίκτης που λατρεύει το ποδόσφαιρο. Ένας παίκτης που του αρέσει να έχει ρόλο και για να τον διεκδικήσει δουλεύει σαν... σκυλί στις προπονήσεις, δεν το «απαιτεί» με το βιογραφικό του.

Στο (προ αρκετών ημερών) άκουσμα της φήμης περί Γουΐλιαν και Ολυμπιακού, κι εγώ αναρωτήθηκα. Γνώριζα πολύ καλά ότι προ διετίας τον ήθελαν οι ερυθρόλευκοι αλλά επέστρεψε στο -κατά πολλούς- κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το αγγλικό για λογαριασμό της Φούλαμ του Μάρκο Σίλβα. Τότε ήταν 34, σήμερα 36. Γιατί να τον έχει ακόμα στη λίστα του λοιπόν ο Ολυμπιακός;

Δεν τον... τρομάζει η ηλικία του. Όπως έγραψα και σε πρόσφατο ρεπορτάζ το οποίο έψαξα όσο πιο καλά γινόταν, και αλίευσα πληροφορίες (όχι από δημοσιογράφους ή δημοσιεύματα) από άτομα σε θέσεις και ρόλους που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο Γουΐλιαν ήταν από τους πιο γυμνασμένους παίκτες των Λονδρέζων. Η φυσική του κατάσταση αυτή τη διετία παρέπεμπε σε σαφώς πιο νέο ποδοσφαιριστή. Δούλευε πολύ σκληρά αφού έδειχνε να απολαμβάνει αυτή την καθημερινότητα στο ποδόσφαιρο.

Κι επειδή, φαντάζομαι συμφωνούμε όλοι ότι ο Μάρκο Σίλβα είναι ένας καλός προπονητής, μόνο τυχαία (ή χαριστικά) δεν πρότεινε αυτό το καλοκαίρι στον Γουΐλιαν να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο, δηλαδή να παίξει ως τα 37 του στη Φούλαμ. Όμως ο παίκτης, που και πέρυσι με παρακάλια είχε μείνει στη Φούλαμ (σ.σ.: δεν ήταν κλειστό διετές το συμβόλαιο αλλά 1+1 που απαιτούνταν και η δική του συγκατάθεση για ανανέωση), θέλει να δοκιμάσει κάτι άλλο.

Ο Γουΐλιαν δηλαδή φαίνεται ότι δεν θα έρθει, αν έρθει, με τη λογική που ήρθε ο Μαρσέλο στο μεγάλο λιμάνι. Ο άλλος σπουδαίος Βραζιλιάνος, ένας legend της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν ήρθε με όρεξη για σκληρή εργασία στον Ολυμπιακό αλλά πιστεύοντας ότι θα παίζει με την δεδομένη ποιότητά του και την εμπειρία του. Και όταν του έλεγε ο Μίτσελ ότι πρέπει να προπονηθεί περισσότερο για να φτιάξει τη φυσική του κατάσταση, ο παίκτης απαντούσε (ναι, έτσι απαντούσε...) ότι «το λουλούδι όταν το ποτίζεις πολύ... μαραίνεται».

Αναφορικά με τη θέση του, ο Μάρκο Σίλβα τον χρησιμοποιούσε κυρίως στο αριστερό «φτερό» της επίθεσης και μαζί του αναδείχθηκε και έκανε και εξαιρετική χρονιά ο αριστερός μπακ που ήταν πίσω του. Και το πόσο επιδραστικός ήταν ο Γουΐλιαν αυτή τη διετία στη Φούλαμ και πόσο καλύτερους έκανε τους συμπαίκτες του επιβεβαιώνεται από το παρακάτω: ο παίκτης που έπαιζε πίσω του, δηλαδή ο αριστερός μπακ Αντονί Ρόμπινσον, αναδείχθηκε από τους φιλάθλους της αγγλικής ομάδας (με ψήφους 42,9%) ως ο κορυφαίος παίκτης της περασμένης σεζόν. Η συνεργασία του με τον Βραζιλιάνο ήταν άψογη και ο Μάρκο Σίλβα ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την αριστερή του πλευρά.

Στο διά ταύτα, το αν θα αποκτηθεί ή όχι ο Γουΐλιαν από τον Ολυμπιακό είναι κάτι που δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Αυτό που αντιλαμβάνομαι με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωσα από κόσμο του ποδοσφαίρου είναι ότι ο παίκτης δεν ψάχνει... τελευταία ένσημα αλλά θέλει να παίξει ποδόσφαιρο για 3-4 χρόνια ακόμα και προσέχει το σώμα του.