Το πρόβλημα με την καθυστέρηση της επιστροφής του Μπράντον Τόμας, ο οποίος δεν είναι έτοιμος ούτε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, δημιουργεί αρρυθμίες στον ΠΑΟΚ. Σας αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση της στήλης, ότι αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που ο Φίοντορ Τσάλοφ και ο Ταρίκ Τισουντάλι, οι δύο καλοκαιρινές προσθήκες δηλαδή, δεν κάνουν τη δουλειά που θέλει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Η δουλειά δεν είναι μόνο τα γκολ που δεν έχουν βάλει ο Ρώσος και ο Ολλανδομαροκινός αντίστοιχα, οι οποίοι μέχρι στιγμής μετρούν τα ίδια στατιστικά ήτοι 1 γκολ και 1 ασίστ. Ο Ρουμάνος τεχνικός έπαιρνε διαφορετικά στοιχεία από τον Ισπανό επιθετικό που βρίσκεται από τα τέλη Αυγούστου εκτός μάχης λόγω του τραυματισμού του στο πρώτο παιχνίδι με τη Σάμροκ Ρόβερς για τα πλέι οφ του Europa League.

Τί κάνει ο Μπράντον Τόμας που δεν το βλέπει ο Ρουμάνος Special One, ουνούλ σπετσιάλ, στη γλώσσα του; Ο Ισπανός δουλεύει για την ομάδα. Πρώτον κάνει κινήσεις παντού στον χώρο, τραβώντας τους αμυντικούς πάνω του, κάτι που βοηθάει στη δημιουργία χώρων, είτε από τις πτέρυγες για τους εφορμιστές Ζίβκοβιτς και Κωνσταντέλια, είτε στον άξονα για Ντεσπόντοφ ή Οζντόεφ. Οι μύστες του παοκτσήδικου ρεπορτάζ, έχουν να λένε, ότι πέρσι λόγω της αποτυχημένης μεταγραφής Σαμάτα, η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρήκε 87 γκολ, τα οποία την οδήγησαν στην κατάκτηση του τίτλου, με τη δουλειά που έκανε ο Λουτσέσκου από τέρμα που έπαιρνε από άλλους ποδοσφαριστές. Βασικός συντελεστής σε αυτήν επιτυχία ήταν ο Μπράντον Τόμας. Ποιό είναι το δεύτερο στοιχείο παιχνίδι του που δεν παίρνει ο Λουτσέσκου από Τσάλοφ και Τισουντάλι; Είναι η πίεση ψηλά, αφού ο Ισπανός ασκούσε ασφυκτικό πρέσινγκ στα αντίπαλα μπακ και εκβίαζε το λάθος. Ρίξτε μια ματιά στα περσινά γκολ του ΠΑΟΚ, σε βίντεο που είχε δημοσιεύσει η ίδια η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Πάντως η κουβέντα περιστρέφεται περισσότερο γύρω από τον Φίοντορ Τσάλοφ, παρά για τον Ταρίκ Τισουντάλι. Στην πατρίδα του ο Ρώσος έχει γίνει θέμα και πολλοί αναρωτιούνται αν σύντομα επιστρέψει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία έβαλε στα ταμεία της 3 εκατ.Ευρώ από την πώλησή του στον ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι, ότι οι Ρώσοι παίκτες δύσκολα προσαρμόζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και οπουδήποτε αλλού πάνε εκτός Ρωσίας. Αυτό ήταν γνωστό για Τσάλοφ πριν τον αποκτήσει η ομάδα της Θεσσαλονικής.

Ο Λουτσέσκου το είχε πει σε δηλώσεις του. Θέλει χρόνο το παλικάρι. Κάντε λίγο υπομονή, ήταν το μήνυμα προς τους δημοσιογράφους που πίεζαν και τον ίδιο να μιλήσει για τον παίκτη. Ο Τσάλοφ βέβαια εκτός από απροσάρμοστος, για να το πούμε χαριτολογώντας, είναι και κακότυχος, αφού έχασε πέναλτι στα προκριματικά του Europa League, είχε δοκάρι και βρήκε ένα γκολ στο εκτός έδρας μας με τον Βόλο, το οποίο ήταν προϊόν περισσότερο τύχης παρά ταλέντου.

Ο Μπακούλας δημιουργεί πονοκέφαλο

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δούλεψε αρκετά στην προετοιμασία με τους πιτσιρικάδες που κατέκτησαν πέρσι το Youth League. Οι μικροί πήραν ευκαιρίες στα φιλικά, αλλά ο Βάσκος τεχνικός εμπιστεύτηκε τους μικρούς και σε επίσημα παιχνίδια, ιδιαίτερα τον Χαράλαμπο Κωστούλα και τον Χρήστο Μουζακίτη. Δέχτηκε κριτική για αυτό και μάλιστα αυστηρή, αλλά ίσως άδικη, γιατί σε μια κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού άπαντες ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα και το ευκολότερο είναι τα βέλη να συγκεντρωθούν πάνω σε πιτσιρικά, παρά σε κάποιον εμπειρότερο.

Η εμφάνισή όμως του Κωστούλα στην Πόλη και μετά του Μουζακίτη αναθέρμανε την πίστη για τους μικρούς. Οι Ολυμπιακοί όμως θέλουν από τον προπονητή να δει και τα άλλα παιδιά που λάμπουν, όπως ο Παπακανέλος και ο Μπακούλας. Ο τελευταίος, δε, θα δημιουργήσει πονοκέφαλο στον προπονητή του Ολυμπιακού λόγω του τέρματος που πέτυχε στον αγώνα με την Εθνική Ελπίδων με την Κροατία (σκόραρε και ο Κωστούλας με ασίστ Μουζακίτη), το οποίο έβαλε για τα καλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο κόλπο για τελικά του Euro U21 που θα διεξαχθεί το 2025. Οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά θα θελήσουν να δούνε τον Μπακούλα σε κάποιο παιχνίδι, έστω και στα μικρά ματς.

Τί πίνει και δεν μας δίνει ο Μεντιλίμπαρ;

Η στήλη έχει και χιούμορ και τρολάρει. Τις προηγούμενες ημέρες ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος, βρέθηκε στα Μετέωρα, το μέρος που γεννήθηκε μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα ποδοσφαιρικά μυστικά ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος πού και που όταν επισκέπτεται το χωριό του βλέπει και αγώνες της τοπικής ομάδας. Ο Βάσκος απόλαυσε τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της περιοχής. Εννοείται πως δοκίμασε και την τοπική κουζίνα. Οπότε η παρουσία του δεν θα μπορούσε να μη γίνει αντιληπτή, αφού η περιοχή είναι κατακόκκινη. Πολλοί έσπευσαν να βγάλουν αναμνηστική φωτογραφία και να πάρουν ένα αυτόγραφο από τον πρωτομάστορα της κατάκτησης του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στο ποδόσφαιρο από ελληνική ομάδα. Ε κάποιοι εστιάτορες δεν έχασαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τον προπονητή του Ολυμπιακού για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Έτσι ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον “Μέντι” να ποζάρει με ένα μπουκάλι ροζέ ξηρού κρασιού. Ελπίζουμε να το απόλαυσε κιόλας.

Lykos Winery

Πώς να χωρέσει ο Σόσα;

Διάβασα σχετικό θέμα του Sportdog για την εμφάνιση του Ελιάν Σόσα στον αγώνα με την Καλαμάτα. Όντως ο Αργεντινός είναι πολύ ωραίος. Τεχνίτης και κίλερ. Και ο Ζίνι ήταν ωραίος αλλά δεν τράβηξε. Βέβαια δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως αντί-Γκαρσία στην κορυφή της επίθεσης για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει καλό σέντερ φορ; Ποιό είναι το θέμα εν προκειμένω; Ο Σόσα πρέπει να πάρει γρήγορα ευκαιρίες. Το θέμα είναι, ότι η ΑΕΚ δεν έχει χώρο και χρόνο...

Τη χρονιά του νταμπλ ο Αλμέιδα δοκίμασε Μουστακόπουλο, Ραντόνια, Κοσίδη. Εκείνη τη σεζόν παρότι δεν υπήρχε Ευρώπη είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα πάντα και τα δοκίμασε σωστά ο Αργεντινός τεχνικός. Εκείνη η ΑΕΚ είχε τον αέρα του γηπέδου, τώρα έχει τρομερή πίεση και γκρίνια, πολύ κακή συμπεριφορά στα παιχνίδια με τις μικρές ομάδες (βλέπε ισοπαλία με Λαμία στη Νέα Φιλαδέλφεια και ήττα από Παναιτωλικό στο Αγρίνιο) και ταυτόχρονα έχει ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό που χωρίς την Ευρώπη δεν μπορούν να παίξουν όλοι. Ο Αλμέιδα δεδομένα ρίχνει κλεφτές ματιές στον έλεγχο προόδου του Σόσα. Ποιός θα βγει να παίξει ο Σάσα; Ο Μαρσιάλ, ο Λαμέλα, ο Γκαρσία; Ο Σόσα δεν είναι καν Πιερό, για να μπει να βάλει δύο γκολ.

Ο Κούστας από την άλλη πλευρά έχει δίκιο. Η ΑΕΚ είναι από τις β' ομάδες που έχει δώσει παίκτες περισσότερο από τους άλλες δεύτερες των Big 4. Ραντόνια (δανεικός στη Λαμία), Σαμπανάτζοβιτς (Ομόνοια), Λάτσι (μεταγραφή στη Σλοβένικη Μούρα), Κοσίδης (πήγε δανεικός στην πολωνική Νιεπολόμιτσε). Το θέμα όμως είναι, ότι αυτό το ποδόσφαιρο που παίζει η ΑΕΚ δεν βοηθάει τα παιδιά να αναπτυχθούν, αλλά να χτίσουν το προφίλ τους επικοινωνιακά. Ακούγεται το όνομά τους, αλλά μπάλα δεν "μαθαίνουν".