Facebook Pixel Οι Ελβετοί και τα 80.000 ρούπια! Ποδόσφαιρο στον δρόμο για το Έβερεστ και γιορτή στον θάνατο
| 2022-07-23 07:16:00

Οι Ελβετοί και τα 80.000 ρούπια! Ποδόσφαιρο στον δρόμο για το Έβερεστ και γιορτή στον θάνατο

Ποδοσφαιρικό ταξίδι με ματιά από "Το Γεωγραφόμπαλο"
Οι Ελβετοί και τα 80.000 ρούπια! Ποδόσφαιρο στον δρόμο για το Έβερεστ και γιορτή στον θάνατο

Βρίσκεται στα 2.1 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.  Η περιοχή φέρει το προσωνύμιο η «Ελβετία του Νεπάλ», γιατί τη δεκαετία του 30 μετοίκησαν εκεί Ελβετοί ​

Πριν ένα τετράμηνο είχαμε αναφερθεί στο Τάνγκτινγκ,  ένα μικρό χωριουδάκι που βρίσκεται στους πρόποδες της 6ης μεγαλύτερης κορυφής των Ιμαλαΐων, της Νταουλαγκίρι (8,1 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) το οποίο μπολιάζει με ποδοσφαιριστές την ομάδα των Κεραυνών.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την περιφέρεια της Ντολάχα, η οποία βρίσκεται στα 2.1 χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βέβαια το Νεπάλ ως Ορεινό Βασίλειο καλύπτεται κατά 90% από οροσειρές. Έτσι οι πλείστες πόλεις βλέπουν τον κόσμο από διάφορες βουνοπλαγιές των Ιμαλαΐων.

Συγκεκριμένα, το γήπεδο βρίσκεται στην κοινότητα της Τζίρι. Η περιοχή φέρει το προσωνύμιο η «Ελβετία του Νεπάλ», γιατί τη δεκαετία του 30 μετοίκησαν εκεί Ελβετοί (έμπειροι γαρ). Έφτιαξαν το δρόμο που οδηγεί στο Έβερεστ, εγκαινίασαν εργοστάσιο τυριού, νοσοκομείο και γενικά έδωσαν αέρα ανανέωσης στην περιοχή.

Το τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ντολάχα είναι από τα δημοφιλέστερα στην χώρα. Ο πρωταθλητής κερδίζει έπαθλο και 80 χιλιάδες ρούπια (612 ευρώ). Η μεγάλη ομάδα της Ντολάχα συμμετέχει στο Κύπελλο Κάβρε και στο μεγάλο πρωτάθλημα της περιφέρειας, εκεί όπου υπάρχει έπαθλο 400 χιλιάδων ρουπιών για τον νικητή (4903 ευρώ).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν υιοθετήσει το Βικράμ Σαμβάτ, το ινδουιστικό ημερολόγιο το οποίο είναι πιο μπροστά χρονικά κατά 56,7 χρόνια από το ηλιακό Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στο Νεπάλ καθιερώθηκε επίσημα το 1903.

Η Ντολάχα επιπρόσθετα είναι ξακουστή για το φεστιβάλ του Γκάι Τζάτρα, όπου γιορτάζεται ο θάνατος... ναι σωστά διαβάσατε. 

Το Γκάι Τζάτρα χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά του Νεπάλ, Μάλλα, ο οποίος είχε χάσει τον μικρό του γιο. Ο Μάλλα δεν άντεχε τη θλίψη της γυναίκας του και διέταξε μια μεγάλη παρέλαση με αγελάδες, χορευτές και τραγουδιστές. Όταν είδε την παρέλαση των αγελάδων, η βασίλισσα έγινε ξανά χαρούμενη, κατανοώντας πως ο θάνατος είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και πως αγαπημένα πρόσωπα φεύγουν κάθε μέρα από τη ζωή.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags