Το περιγράφει όσο πιο γλαφυρά γίνεται το… διαχρονικό πλέον ευρω-σύνθημα των φίλων του Παναθηναϊκού: «Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ…».

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια του «τριφυλλιού» (έπειτα από την περσινή... αναστολή ελέω αποκλεισμών) συνεχίζονται φέτος, με τους «πράσινους» να πατάνε από χθες για δεύτερη φορά επί σλοβενικού εδάφους, επιζητώντας φινάλε όμοιο μ' εκείνο που πήραν πριν από 13 χρόνια κόντρα στη Νόβα Γκόριτσα (νίκη 1-0), για να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόκρισής τους στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Το ταξίδι στο Μάριμπορ είναι το 129ο του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση από το 1960 -όταν η Ευρώπη υποδέχθηκε για πρώτη φορά τον Ελληνα «πρέσβη» της- μέχρι σήμερα, με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί πολύ πιο πίσω με 108!

Επιπλέον, το «τριφύλλι» να κατέχει μία μοναδική επίδοση για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, έχει ταξιδέψει στις 35 από τις 52 (πλην Ελλάδος) χώρες-μέλη της UEFA! Με απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός έχει «καλύψει» με τα ταξίδια του όλα αυτά τα χρόνια το 67,3% (ήτοι τα 2/3) των χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Από αυτά τα 128 ταξίδια το ένα ήταν σε ουδέτερη έδρα (μιλάμε φυσικά για τον τελικό του Πρωταθλητριών το '71 με τον Αγιαξ στο «Γουέμπλεϊ»), ενώ ένα... ακυρώθηκε κατόπιν εορτής λόγω της τιμωρίας που επιβλήθηκε το `95 από την UEFA στην Ντιναμό Κιέβου για απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού ρέφερι Νιέτο. Αλλα στοιχεία που αξίζει να επισημάνουμε από τα ταξίδια του «Panathinaikos» είναι τα εξής:

-Η χώρα που έχει επισκεφθεί περισσότερες φορές είναι η Ισπανία (14).

-Η ομάδα που έχει αντιμετωπίσει περισσότερες φορές (5) είναι η Γιουβέντους στο Τορίνο. Ακολουθεί η Αρσεναλ με την οποία έχει παίξει στο Λονδίνο 4 φορές, ενώ πιο πίσω με 3 είναι οι Πόρτο, Κλαμπ Μπριζ, Μπαρτσελόνα, Ερυθρός Αστέρας, Σπάρτα Πράγας.

-Δεν έχει αγωνιστεί κόντρα σε συλλόγους από 17 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA. Συγκεκριμένα, δεν έχει «πατήσει» ακόμη σε: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Ν. Φερόε, Φινλανδία, Καζακστάν, Λετονία, Λίχτενσταϊν, Λιθουανία, Σκόπια, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Αγ. Μαρίνο.

-Από τα 128 ταξίδια του τα 41 έγιναν πριν από το 1991-92 όταν ξεκίνησε το σύστημα με τους ομίλους και τα 87 (υπερδιπλάσια) από το '92 μέχρι σήμερα...

-Τα διεθνή ταξίδια του Παναθηναϊκού είναι επί της ουσίας 130, εάν συνυπολογίσουμε κι αυτό στο Μοντεβιδέο, το 1972, για το Διηπειρωτικό κόντρα στη Νασιονάλ.

Πηγή: Goal