Πριν από μερικές ημέρες έγραψα ότι παίκτες και προπονητής θα πρέπει να αλλάξουν την εικόνα της ομάδας για να μπορούν και οι οπαδοί να τους στηρίξουν.

Όταν το έγραψα αυτό δεν περίμενα ότι θα άλλαζε κάτι στην εικόνα της ομάδας επειδή το έγραψα εγώ ή επειδή το διάβασαν στην Παιανία και κατάλαβαν ότι έτσι ο Παναθηναϊκός δεν πάει πουθενά. Δεν είχα τέτοιες αυταπάτες.

Περισσότερο ήθελα να περάσω αυτό που λάμβανα από φίλους Παναθηναϊκούς που δεν αντέχουν να βλέπουν αυτή την εικόνα. Εικόνα που τη βλέπω εγώ, τη βλέπουν όλοι και δεν είναι δυνατό να μη τη βλέπουν στο σύλλογο.

Διότι αυτοί είναι που έχουν το καρπούζι, έχουν και το μαχαίρι. Αυτοί είναι που πρέπει να βρουν τον τρόπο να λύσουν το τεράστιο αγωνιστικό πρόβλημα που παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο. Αυτοί είναι που έχουν και τις ευθύνες.

Η τραγική εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στη Σλοβενία πρέπει να αλλάξει, αλλά όσο κι αν σκεφτώ τρόπο για να συμβεί αυτό δε βρίσκω. Η απλούστερη των λύσεων, θα μπορούσε να πει κάποιος, είναι να φύγει ο προπονητής. Μόνο που δε θεωρώ ότι αυτό θα αλλάξει τα πράγματα.

Ο Φερέιρα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη γιατί αυτό που βλέπουμε, με εξαίρεση τα δύο ματς με τη Μάδεργουελ, δεν είναι Παναθηναϊκός. Αλλά οι πράσινοι έχουν στηθεί έτσι ώστε να είναι η ομάδα του προπονητή του κι ως εκ τούτου πολύ αμφιβάλω αν μπορεί άλλος προπονητής να διαχειριστεί αυτό το υλικό.

Με τα στενά οικονομικά δεδομένα του καλοκαιριού ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε πολύ συγκεκριμένες επιλογές έχοντας στο μυαλό του και πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Με αυτές τις συνθήκες (σ.σ.: γιατί τα οικονομικά δεδομένα δε βλέπω να αλλάζουν) δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλος προπονητής να δουλέψει με αυτό το υλικό.

Σας είπα, πάντως, και πιο πάνω ότι ο Φερέιρα έχει ευθύνες και, μάλιστα, τις περισσότερες. Η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο δε βγάζει τίποτα από τα όσα, φαντάζομαι πως, γίνονται στην προπόνηση κι αυτό είναι ευθύνη του προπονητή. Ακόμα και κάποια πράγματα που είχε ο περυσινός Παναθηναϊκός, όπως η καλή κυκλοφορία της μπάλας, και που όλοι θεωρούσαμε ότι φέτος θα τα δούμε περισσότερο, έχουν χαθεί.

Στο ματς με την Μάριμπορ, ο Πορτογάλος τεχνικός χρεώνεται την επιλογή του να παίξει με τον Χριστοδουλόπουλο στην επίθεση αντιγράφοντας το περυσινό σύστημα με τον Λέτο. Αν ο Αργεντινός ήταν ετοιμοπόλεμος, ΟΚ. Αλλά ο Λέτο είναι στην Μπολόνια και το συγκεκριμένο σύστημα με τον Χριστοδουλόπουλο στο ρόλο αυτό, ούτε και πέρυσι δούλεψε. Ή μήπως κάνω λάθος;

Για να μην το κουράζουμε, άλλο. "Ψυχολογικές τονώσεις", "ενέσεις ηθικού" ή "γκάζια" όπως συνηθίζουμε να γράφουμε εμείς οι δημοσιογράφοι δεν πιάνουν πια. Ας βρει ο Φερέιρα τι μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας γιατί δεν πάει άλλο. Τόσο απλά.

ΥΓ: Πριν από το ματς της Σλοβενίας, ο Φερέιρα δήλωσε ότι ο αγώνας αυτός είναι ένα τεστ για τους επιθετικούς της ομάδας. Το θυμάστε; Τότε γιατί τους άφησε όλους στον πάγκο, ρε παιδιά; Ήθελε να τους έχει κοντά του για να μην αντιγράφουν;

ΥΓ2: Στο Μάριμπορ βρέθηκαν περίπου 350 πράσινοι οπαδοί για να βάλουν μία ακόμα φορά πλάτη και να στηρίξουν την ομάδα. Μήπως κάποιοι τους οφείλουν μία συγνώμη για τον κόπο που έκαναν να ταξιδέψουν μέχρι εκεί για να γυρίσουν πίσω... σκασμένοι;

ΥΓ3: Ο Γιάννης Αλαφούζος επανέλαβε την στήριξη του στον Φερέιρα. Είμαι σίγουρος ότι δεν το έκανε επειδή έπρεπε, αλλά γιατί το ένιωθε. Καλά έκανε, λοιπόν.

Πηγή: prasinanea.gr