Τέτοιος συνωστισμός στην κορυφή αλλά και στην ουρά, όπου δέκα ομάδες κινδυνεύουν δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί από τη σεζόν 1974-75 που έχει μείνει ιστορική μιας και επτά ομάδες διεκδίκησαν το πρωτάθλημα σχεδόν μέχρι το τέλος ενώ εννιά κινδύνευαν αντίστοιχα και η Ντέρμπι Κάουντι, που ήταν ένατη ανήμερα των Χριστουγέννων κατέκτησε τελικά το πρωτάθλημα!

Μία πρόχειρη ματιά στο τι γίνεται στην κορυφή μας δίνει κάποια σημαντικά στατιστικά που μας δίνουν και μία εικόνα για το πώς έχει διαμορφωθεί το τοπίο.

Για παράδειγμα, η Αρσεναλ είναι δεύτερη αλλά έχει το χειρότερο ρεκόρ απέναντι στις πρώτες έξι ομάδες στη βαθμολογία. Εχει μόλις δύο νίκες, μία με τη Λίβερπουλ και μία με τη Τότεναμ στο Emirates και ισοπαλίες με την Τσέλσι και την Εβερτον ενώ συνετρίβη στο Μάντσεστερ από τη Σίτι με 6-3 και στο «Ανφιλντ» με 5-1. Ωστόσο απέναντι στους τελευταίους της βαθμολογίας έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από όλους αφού μετράει πέντε νίκες σε έξι ματς! Επίσης έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ εντός έδρας από τη 1η Δεκεμβρίου και έπειτα μπορεί να κερδίζει αρκετά ματς στο τέλος ή σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο! Η πρωτοπόρος Τσέλσι έχει νικήσει τη Σίτι και την Λίβερπουλ, πήρε ισοπαλίες από την Τότεναμ και την Αρσεναλ αλλά έχει χάσει από την Εβερτον! Όμως έχει μόλις 50% επιτυχίας σε νίκες με τους τέσσερις τελευταίους της βαθμολογίας και αυτό την κρατάει χαμηλότερα από εκεί που θα ήταν αν νικούσε τα ματς που ήταν το σήμα κατατεθέν της πρώτης θητείας του Μουρίνιο στο νησί!

Η Λίβερπουλ που ξαναμπήκε στη μάχη του τίτλου με το διπλό στο Λονδίνο κατά της Φούλαμ, έχει το χειρότερο ρεκόρ εκτός έδρας από όλες τις ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας, όμως επειδή έχει κάνει εντυπωσιακές νίκες στο «Ανφιλντ» μπορεί και κρατιέται ψηλά. Η Σίτι από την άλλη που επίσης είναι πανίσχυρη στην έδρα της και σκοράρει κατά βούληση, πληρώνει τους πεταμένους βαθμούς όπως στο 0-0 με τη Νόριτς ή τις ισοπαλίες στο Σαουθάμπτον και στο Στόουκ. Ιδίως όμως εκείνο που την βαραίνει είναι οι ήττες από την Κάρντιφ και την Αστον Βίλα!

Οσο για την Τότεναμ και μόνο το γεγονός πως έχει τις πιο πολλές νίκες εκτός έδρας από οποιονδήποτε άλλο της πρώτης οκτάδας σημαίνει πολλά! Μάλιστα σε τέτοιο χρονικό σημείο στο παρελθόν μόνο τη σεζόν που έκανε το ιστορικό νταμπλ το 1960-61 είχε κατορθώσει να πετύχει περισσότερες! Παρά τις βαριές ήττες της από τη Σίτι μέσα και έξω και εκείνο το 0-5 με τη Λίβερπουλ ο στόχος της τετράδας δεν είναι ανέφικτος, δείγμα και αυτό του πόσο απρόβλεπτη είναι η φετινή σεζόν!

Σε ένα πρωτάθλημα που υπάρχουν εννιά ομάδες που κινδυνεύουν συνεπώς δεν θα είναι εύκολο να μεταβληθούν σε αδιάφορες σύντομα, ο βαθμός δυσκολίας κάθε παιχνιδιού εκτινάσσεται! Και με δεδομένο πως για πρώτη φορά από το 1990-91 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι καν στην πρώτη επτάδα, ουσιαστικά μένοντας μακριά και από τον μίνιμουμ στόχο της τετράδας, κάνει τη χρονιά που βιώνουμε πραγματικά ξεχωριστή!

Πηγή: england365.gr