Πώς όμως τα ψυχολογικά τρικ μπορούν να επηρεάσουν τους παίκτες; Η απάντηση έρχεται εκ των έσω και σύμφωνα με αυτήν, οι παίκτες που δεν πέφτουν σε τέτοιου είδους «παγίδες», είναι και αυτοί που εν τέλει κάνουν σημαντικά βήματα στην καριέρα τους!

Αρκετοί αντίπαλοι της Γιουνάιτεντ στην κούρσα του τίτλου έχουν κατά καιρούς «σπάσει» ψυχολογικά, αφού δεν άντεξαν την πίεση. Έτσι λοιπόν, ο Σκωτσέζος τεχνικός φρόντισε να απαντήσει στη δήλωση του Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος έχει πλέον πόστο στη Σίτι. Ο πρώην μέσος της Άρσεναλ δήλωσε ότι ο «Ο Πολ Σκόουλς είναι ένας παίκτης που πραγματικά αγαπώ και θαυμάζω, αλλά το ότι επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, δείχνει την αδυναμία της Γιουνάιτεντ». Ο Σερ Άλεξ δεν άφησε το γάντι στο έδαφος. «Μιλώντας για απόγνωση… Χρησιμοποίησαν τις προάλλες έναν παίκτη ο οποίος αρνήθηκε να μπει αλλαγή. Ο προπονητής τους είπε ότι δεν θα παίξει ξανά και αυτός έκανε πέντε μήνες διακοπές στην Αργεντινή. Αυτό τι είναι; Ταιριάζει στην περιγραφή της απόγνωσης;», φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το περιστατικό με τον Κάρλος Τέβες, που αρνήθηκε να μπει αλλαγή στο παιχνίδι με την Μπάγερν για το Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε τον Μαντσίνι να δηλώσει ότι δεν θα παίξει ξανά, αλλά στο τέλος επέστρεψε!

Παράλληλα, ο τεχνικός της Σίτι έχρισε τη Γιουνάιτεντ ξεκάθαρο φαβορί και ο Φέργκιουσον χτύπησε ξανά: «Το λέει μόνο και μόνο για να διώξει το άγχος από τους παίκτες του». Ο Σερ Άλεξ, είναι παλιά καραβάνα στα ψυχολογικά παιχνίδια πριν τα ματς και ξέρει καλά πως παίζεται το παιχνίδι! Η σημασία τους λοιπόν, υπογραμμίζεται από τη στήλη του βρετανικού Guardian «Τhe secret footballer», η οποία γράφεται από άνθρωπο που έχει εμπειρία σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του!

Ο… άγνωστος λοιπόν ποδοσφαιριστής, τονίζει την σημασία της ψυχολογίας και την ευκολία του να εκτελεί ένας ποδοσφαιριστής εντολές, ακόμα και για βρώμικο παιχνίδι, όταν αισθάνεται ότι δεν έχει ο ίδιος την ευθύνη. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ικανότητα με την μπάλα δεν αρκεί για μια μεγάλη καριέρα, αν δεν συμπληρώνεται αρμονικά από την ψυχολογική πλευρά του παιχνιδιού. Ακολουθεί ένα μεγάλο απόσπασμα από τη στήλη, μεταφρασμένο.

«Ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ, ψυχολόγος στο Χάρβαρντ διεξήγαγε πειράματα στα οποία οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είχαν προξενήσει θανατηφόρα ηλεκτροσόκ σε άλλους ανθρώπους. Με τα πειράματα αυτά, ο Μίλγκραμ απέδειξε ότι πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν, αν νιώθουν απαλλαγμένοι από την ευθύνη. Κάπως έτσι πιστεύω ότι είναι να παίζεις ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες κάποιων προπονητών και βλέπω κάποιους να το κάνουν. Αυτοί οι παίκτες θα φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε οδηγία του προπονητή τους (κυρίως αν συμπεριλαμβάνει το να κόψουν τον αντίπαλό τους στα δύο), όχι επειδή είναι `γλύφτες`, αλλά επειδή έτσι έχουν `προγραμματιστεί`. Ψυχολογικά, ο παίκτης είναι πολύ χαρούμενος όταν εκτελεί τις οδηγίες κάποιου άλλου.

Η ψυχολογική πλευρά του παιχνιδιού έρχεται στο προσκήνιο σε τέτοιες περιστάσεις, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, όταν τα mind games βρίσκονται σε έξαρση. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας αυτής της τέχνης και έχει μια μεγάλη λίστα από θύματα, με περισσότερο γνωστό τον Κέβιν Κίγκαν. Στην άλλη πλευρά του Μάντσεστερ, η ουρά για το γραφείο του ψυχολόγου πρέπει να είναι μεγάλη. Πριν από περίπου δύο βδομάδες, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι έλεγε μετά την ήττα από την Άρσεναλ: ‘Από τη στιγμή που έχεις ακόμα πιθανότητες, πρέπει να κάνεις τα πάντα και εμείς έχουμε έξι ματς μπροστά μας, οπότε ποτέ μην λες ποτέ’. Μετά την πειστική νίκη απέναντι στη Νόριτς, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι δήλωσε: ‘Απέναντι στη δυνατή ομάδα της Γιουνάιτεντ, είναι αδύνατο για εμάς να κερδίσουμε τον τίτλο από τη θέση που είμαστε’.

Συνήθως θα έλεγα ότι οι παίκτες δίνουν λίγη σημασία στα όσα οι προπονητές τους λένε στα Μέσα, αλλά σε αυτό το επίπεδο και με όλα τα φώτα να έχουν πέσει πάνω στους Φέργκιουσον και Μαντσίνι, από τη στιγμή που οι ομάδες τους κονταροχτυπιούνται για τον τίτλο, θεωρείται απίθανο για τον καθένα, ακόμα και για τον Μπαλοτέλι, να αγνοήσει τις προσπάθειες του προπονητή του να αποσυντονίσει τον αντίπαλο.

Και ενώ δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο όσον αφορά τον Φέργκιουσον, ο τόνος αυτοαποδοκιμασίας στα σχόλια του Μαντσίνι και το γεγονός ότι κανείς δεν καταλαβαίνει από που προέρχεται, πιθανότατα ούτε ο ίδιος ο Ιταλός, πρέπει να προκαλεί σύγχυση στα αποδυτήρια της Σίτι. Μια άλλη άποψη θα μπορούσε να είναι ότι έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στους παίκτες της Γιουνάιτεντ, με δεδομένες τις τελευταίες γκέλες τους.

Έχω δει κάθε είδους mind games στην καριέρα μου, αλλά αυτό που μου έχει μείνει είναι μία περίπτωση που ο προπονητής μας είχε τοιχοκολλήσει στα αποδυτήρια σελίδες με υποτιμητικά σχόλια, που αποδίδονταν σε αντίπαλο προπονητή. Μετά τη νίκη μας, μας είπε ότι ήταν ψεύτικα. Δεν μου άρεσε καθόλου, όπως και σε κανένα άλλο παίκτη.

Στον αγωνιστικό χώρο, η ψυχολογική ανθεκτικότητα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Ο κόσμος προσπαθεί να σε επηρεάσει, η αντίπαλη ομάδα σε ‘καθαρίζει’, όταν κάνεις ένα λάθος οι συμπαίκτες σου και ο πάγκος σε κριτικάρουν και ορισμένες φορές φαίνεται ότι ακόμα και οι διαιτητές συνωμοτούν εναντίον σου. Οι ψυχολογικά αδύναμοι παίκτες είναι αυτοί που ψάχνουν δικαιολογίες σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν με ενοχλεί τίποτα περισσότερο από το να βλέπω έναν παίκτη που κάνει κακό παιχνίδι να σηκώνει τα χέρια και να ουρλιάζει, σε μια προσπάθεια να πείσει τους οπαδούς ότι το λάθος είναι του ποδοσφαιριστή στον οποίο προσπαθούσε να δώσει πάσα. Έχω χάσει το μέτρημα στους καυγάδες που είχα με παίκτες που έκαναν αυτή την πράξη δειλίας. Τους βάζω στην ίδια κατηγορία με αυτούς που τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση για να πανηγυρίσουν όταν σκοράρουν από το ένα μέτρο την ώρα που εξτρέμ έχει περάσει τρεις αμυντικούς και τους δίνει τη μπουκιά στο στόμα.

Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι είναι εκπληκτικό το πόσο η ψυχολογική πλευρά του παιχνιδιού συμπληρώνει την ικανότητά σου με την μπάλα. Μπορεί να έχεις το μεγαλύτερο ταλέντο του κόσμου, αλλά αν σου λείπει το ‘μέταλλο’ και η θέληση να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που σε έκανε επιτυχημένο, δεν θα φτάσεις μακριά. Εγώ πλέον δεν φτάνω μακριά. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους παίκτες της Σίτι και της Γιουνάιτεντ, που θα έχουν σε απόσταση βολής τον τίτλο σε μία νύχτα, όπου το αποτέλεσμα ίσως εξαρτηθεί από μία ατομικότητα που ‘σβήνει’΄ψυχολογικά τη λάθος στιγμή».

Πηγή: othersidefootball.com