Facebook Pixel Ο διαιτητής φοβάται τον Γολιάθ
| 2012-11-12 14:20:00

Ο διαιτητής φοβάται τον Γολιάθ

Ο διαιτητής φοβάται τον Γολιάθ

Η Ενωση πληρώνει την ανυπαρξία της και ο Ολυμπιακός απολαμβάνει τα προνόμια όντας το Α και το Ω του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ίδιο γίνεται στην Ιταλία, στην Αγγλία, παντού.

Σχολιάζει ο Σταύρος Καραϊνδρος.

Ας το πάρουν χαμπάρι όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο: η διαιτησία θα ευνοεί πάντα τους ισχυρούς. Οσο κι αν ξινίζει πολλούς αυτό (τους οποίους, φυσικά, καθόλου δεν θα ξίνιζε αν ήταν υπέρ της δικής τους ομάδας), έτσι γίνεται παντού. Στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, σε όλες τις ποδοσφαιρικές χώρες που χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα κάθε φορά που θέλουμε να τονίσουμε τα κακώς κείμενα της χώρας μας.

Ο διαιτητής φοβάται τον ισχυρό. Φοβάται το λάθος που θα τον αφήσει εκτός πινάκων. Προτιμά να κάνει το λάθος σε μία αδύναμη ομάδα, παρά στον δυνατό που θα προκαλέσει μεγαλύτερο θόρυβο και περισσότερη γκρίνια. Για να το πω πιο απλά: αν η φάση του Χολέμπας γινόταν από τον Κοντοέ, δεν θα έδινε πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού; Ναι. Ιδια παράβαση, ίδιο λάθος, διαφορετικές ομάδες, διαφορετική απόφαση.

Μετά τον Ολυμπιακό, το χάος

Ο Ολυμπιακός τούτη τη στιγμή είναι το Α και το Ω του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επενδύει χρήματα, φέρνει παίκτες, κρατά ζωντανό το πρωτάθλημα, κάνει επιτυχίες στην Ευρώπη, χτίζει το μέλλον του. Μετά τον Ολυμπιακό, τι; Ενας ΠΑΟΚ που με τους πιτσιρικάδες δημιουργεί την ομάδα της επόμενης 15ετίας, ένας ανύπαρκτος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου Παναθηναϊκός που πηγαίνει στη Ρώμη με πτήση της γραμμής γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τσάρτερ, ένας Αρης που προσπαθεί ταυτόχρονα να σωθεί και να σώσει τα επόμενα χρόνια, ένας Ατρόμητος και ένας Αστέρας με καλές ομάδες, αλλά λίγο κόσμο και μία ΑΕΚ που δεν τη σέβεται κανείς, αδύναμη μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, περιμένοντας τον σωτήρα Βιντιάδη μήπως και γλιτώσει τον υποβιβασμό.

Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και το έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, το οποίο η πλειοψηφία των φίλων του Ολυμπιακού φρόντισε να το παρερμηνεύσει. Ουδείς υποβαθμίζει την εφετινή επιτυχία του Ολυμπιακού και δη τις δύο νίκες στην Ευρώπη. Αλλά όταν έχω δει έναν Ολυμπιακό να κάνει διπλά σε Βρέμη και Ρώμη και να κοιτά στα ίσια τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα παρουσιάσω ως τη μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά την (αυτονόητη) νίκη επί της Μονπελιέ! Πρέπει να καταλάβουν οι Ελληνες φίλαθλοι ότι αυτές οι νίκες -όταν βέβαια το επιτρέπουν οι συνθήκες- πρέπει να είναι αυτονόητες και κάθε τι διαφορετικό ως μη αναμενόμενο. Αν θες να προχωρήσεις στην Ευρώπη είναι επιτακτικό να παίρνεις αυτά τα τρίποντα. Μία αποτυχία επί της Μονπελιέ, για παράδειγμα, θα προκαλέσει πάταγο σε σχέση με μία επιτυχία. Λογικό και αναμενόμενο.

Αναπάντητα ερωτήματα...

Για να επιστρέψουμε στο ντέρμπι, η ΑΕΚ πληρώνει την αδυναμία της και την ανυπαρξία της εξ ου και το γεγονός πως την περιφρονούν άπαντες. Η ΑΕΚ περασμένων ετών θα το έπαιρνε το πέναλτι στο χέρι του Χολέμπας, αλλά η ΑΕΚ των περασμένων ετών θα μπορούσε να χτυπήσει στα ίσια τον Ολυμπιακό. Τώρα οι διαιτητές έχουν τη νοοτροπία του Δαυίδ και του Γολιάθ. Οι "ερυθρόλευκοι" είναι ο Γολιάθ του ελληνικού ποδοσφαίρου, οπότε ένας μη καταλογισμός πέναλτι υπέρ του Δαυίδ δεν αλλάζει κάτι, παρά μόνο το τελικό αποτέλεσμα: τι 1-4, τι 0-4. Αυτή τη νοοτροπία έχουν οι Ελληνες διαιτητές και κατ' επέκταση οι φίλαθλοι. Δυστυχώς.

Δείτε τι σφυρίγματα παίρνει η Γιουνάιτεντ, δείτε πόσα γκολ οφσάιντ έχει βάλει η Γιουβέντους, δείτε το πέναλτι που πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης επειδή ο Καγιεχόν έπεσε σαν τον ήρωα του "Πλατούν". Ολοι αυτοί δεν έχουν "παράγκα", αλλά προκαλούν φόβο γιατί είναι οι ισχυροί στις χώρες τους. Είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο εξοργιστικό για αυτούς που αδικούνται. Δικαίως.

Το γαμώτο στην περίπτωση της ΑΕΚ είναι ότι αν έδινε το πέναλτι, ίσως βλέπαμε διαφορετικό ματς. Ισως, όμως, βλέπαμε ένα πιο βαρύ σκορ. Αλλά, επιτέλους, οι διαιτητές ας μας αφήσουν να γράφουμε για αυτά που γίνονται και όχι να μας αφήνουν με το ερώτημα "τι θα γινόταν αν..."

Και κάτι τελευταίο γιατί πολλά διαβάζω και μου γυρίζουν τα μάτια: Οσοι σχολιάζουν αυτούς που ασχολούνται με το χέρι του Χολέμπας αντί με τα προβλήματα του τόπου, είναι οι ίδιοι που θα έκαναν ακριβώς το ίδιο αν η διαιτησία αδικούσε την ομάδα τους. Την ανοησία πολλοί συγχώρεσαν, την υποκρισία ουδείς...

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags