Facebook Pixel Το βράδυ που θα νικήσει ο... φανατισμός
| 2011-04-16 15:06:00

Το βράδυ που θα νικήσει ο... φανατισμός

Το βράδυ που θα νικήσει ο... φανατισμός

Ο Τ. Μαγουλάς αναλύει στο blog του το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός...

Αυτό είναι ένα ντέρμπι που αξίζει να το δεις. Και να το ζήσεις... Είναι παιχνίδι χωρίς αύριο διότι άλλο να παίζεις στην έδρα σου τους τελικούς και άλλο μακριά από αυτήν.

Είναι δύο ομάδες που γνωρίζουν ότι από σήμερα ξεκινούν οι τελικοί τους οπότε δεν υπάρχει περίπτωση ούτε χαλαρότητας, ούτε αδράνειας. Είναι δύο προπονητές, πατέρας και γιος πνευματικά, που είχαν όλο τον χρόνο για να ετοιμάσουν πλάνα και ψυχολογία της ομάδας τους. Είναι δύο ομάδες που αν συναντώνταν στον τελικό του Κυπέλλου πριν από 40 ημέρες θα έφταναν μέχρι το τζάμπολ με διαφορετικές συνθήκες και τώρα είναι εντελώς διαφορετικές.

Στο τέλος της ημέρας όμως, επειδή μιλάμε για σύνολα των προπονητών τους, υπάρχει συγκεκριμένη αρχή και συγκεκριμένο τέλος. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το παιχνίδι με γνώμονα τα όσα έχουμε δει έως τώρα και όχι με το τι μπορεί να γίνει.

Ο Ολυμπιακός χτίστηκε για να έχει, για πρώτη φορά, υπεροπλία στους πλέι μέικερ και την διαθέτει ακόμα και τώρα. Ο Παναθηναϊκός φέτος οικοδομήθηκε με σκοπό να ανοίξει την περιφέρειά του, να παίξει πάλι μπάσκετ "θέσεων" με δυάρια και τριάρια. Εκεί έχει ακόμα την ισχύ του σε σχέση με τους "ερυθρολεύκους".

Η ρακέτα αποτελούσε το ερωτηματικό για τους δύο, συνεχίζει να αποτελεί, και αυτή θα κρίνει τον αγώνα σε μεγάλο βαθμό. Προσέξτε δεν θα πάρουν την αναμέτρηση οι ψηλοί, αλλά όποια ομάδα νικήσει στην μάχη, πάρει τα ριμπάουντ, φορτώσει με φάουλ τους αντιπάλους της, ακόμα ακόμα και αν στήσει καλύτερα σκριν, αποκτά το προβάδισμα που θέλουν οι κοντοί για το τελειωτικό χτύπημα.

Αν θέλουμε να εμβαθύνουμε σε πιο συγκεκριμένες καταστάσεις, οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να πάνε στο καλάθι γρήγορα με επιθέσεις στα 10-15 δευτερόλεπτα, με σκοπό να προλάβουν τις ζώνες που πιθανώς να χρησιμοποιήσει ο "Ζοτς". Οι "πράσινοι" γνωρίζουν ότι τους συμφέρει ένα αργό παιχνίδι, με επιθέσεις στο 5 εναντίον 5 ώστε να υποχρεώσουν τον Ολυμπιακό να σουτάρει.

Ούτως ή άλλως... πατέρας και γιος "συμφωνούν" ότι το παιχνίδι δύσκολα θα ξεφύγει από τους 70 πόντους διότι αυτό βολεύει από την αρχή της χρονιάς τον Παναθηναϊκό, εκεί μπορεί να πάει η αναμέτρηση για τους "ερυθρολεύκους" χωρίς τον Νεστέροβιτς και τα πικ εν ρολ του.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα χτυπήσουν οι πρωταθλητές με το πικ εν ρολ τους ψηλούς του Ολυμπιακού, εκμεταλλευόμενοι ότι σε σχέση με τον πρώτο αγώνα θα λείπει ο Σλοβένος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε αν οι Κυπελλούχοι θα επιλέξουν να βγάλουν από τον αγώνα τον Διαμαντίδη με προσωπικές άμυνες, προκαλώντας τον Καλάθη να τους νικήσει.

Υπάρχουν πολλά άλλα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε, που υπάρχει η αίσθηση ότι όλοι θα μείνουμε ικανοποιημένοι. Για παράδειγμα, τα ποσταρίσματα του Περπέρογλου και του Διαμαντίδη πώς θα περιοριστούν; Ποιος πλην Καλάθη μπορεί να μαρκάρει την ταχύτητα του Σπανούλη, κόβοντάς του τις διεισδύσεις (δεν υπολογίζουμε τον Διαμαντίδη στη λογική ότι ο προπονητής του δεν θέλει να τον κουράσει περισσότερο). Ποιος... Τεόντοσιτς και ποιος... Σάτο θα εμφανιστεί στο παρκέ; Πόσο σκληρός θα είναι ο Μπουρούσης στην άμυνα; Πώς θα μοιραστεί ο χρόνος στους ψηλούς του Παναθηναϊκού;

Σε όλα αυτά υπάρχει ένας παράγοντας που έκρινε τις αναμετρήσεις μέχρι πέρυσι, κι έκρινε και την πρώτη κόντρα. Μέχρι πρότινος ο Παναθηναϊκός ήταν πιο σκληρός από τον Ολυμπιακό, έμπαινε στο πετσί των ντέρμπι κάνοντας ότι χρειάζεται για να νικήσει. Οι παίκτες του ήταν έτοιμοι ακόμα και να τσακωθούν, να υποπέσουν σε ένα σκληρό φάουλ-δήλωση. Ο Ολυμπιακός αυτό το έκανε για πρώτη φορά φέτος στο ΟΑΚΑ. Η άμυνα είναι δεδομένη και για τις δύο πλευρές. Την διαφορά θα κάνει πάλι αυτός που θα έχει το ζωνάρι του λυμένο για καυγά, όχι αποπροσανατολιστικό αλλά καυγά... επιβολής. Ο φανατισμένος, μπασκετικά και ΜΟΝΟ, νικά.

Πηγή: contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags