26/07/11 - 14:13

"Είναι θύματα"

"Είναι θύματα"
38.847views

O Mπάμπης Τεννές μιλά για τη φετινή φιλόδοξη προσπάθεια του Παναιτωλικού, χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για την καθυστέρηση στις μεταγραφές και σχολιάζει το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Ο Παναιτωλικός είναι μία ομάδα με μεγάλη μάζα κόσμου. Φοβάστε μήπως ασκηθεί στους παίκτες σας πίεση που ίσως να μην αντέξουν;

"Πάντα, στις ομάδες που κουβαλάνε κόσμο όπως ο Παναιτωλικός υπάρχει πίεση. Το γεγονός αυτό όμως, η ύπαρξη πολύ κόσμου δηλαδή, είναι πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την πίεση σε όπλο για να προχωρήσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Δεν φοβάμαι ότι κάτι δεν θα πάει καλά, είμαι όμως προβληματισμένος. Και αυτό γιατί έχουμε καθυστερήσει αρκετά στην ολοκλήρωση του ρόστερ. Θα είναι ευτύχημα για μας αν το πρωτάθλημα αρχίσει αργότερα από το προγραμματισμένο. Σε διαφορετική περίπτωση ίσως να μην προλάβουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα".

Στην πρώτη της ομάδας, ο πρόεδρος κ. Κωστούλας έθεσε ψηλά τον πήχη λέγοντας ότι ο Παναιτωλικός θα κυνηγήσει κάτι περισσότερο από την απλή παραμονή...

"Αυτό που είπε ο πρόεδρος ήταν ότι ο πρώτος μας στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Από εκεί και πέρα έχουμε τη φιλοδοξία και το όραμα να πάμε ακόμη ψηλότερα. Αυτό μας αντιπροσωπεύει όλους μας αλλά δεν ξεχνάμε το βασικό μας στόχο και σκοπό".

Αρχικώς είχατε την επιθυμία να ψωνίσετε από το πάνω ράφι των μεταγραφών. Αυτό θα αλλάξει λόγω της καθυστέρησης;

"Πολύ φοβάμαι ότι τελικά θα αναγκαστούμε να χαμηλώσουμε τον πήχη των απαιτήσεών μας στις μεταγραφές. Κατά το κοινώς λεγόμενο έχουμε φάει πόρτα από πολλούς και έχουμε καθυστερήσει. Οι περισσότερες ομάδες αυτήν την εποχή παλεύουν για την ολοκλήρωση του ρόστερ τους, θέλουν να βάλουν απλά μια-δυο πινελιές. Εμείς ψάχνουμε βασικούς για πολλές θέσεις. Θέλουμε παίκτες που θα διεκδικήσουν άμεσα θέση στην ενδεκάδα. Οσο πιο αργά γίνουν αυτές οι κινήσεις, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή των νέων ποδοσφαιριστών".

Υπήρξαν και κάποιοι που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πόλη του Αγρινίου και σας απάντησαν αρνητικά…

"Εμείς δεν ψάχνουμε παίκτες για να περνούν καλά τα βράδια στο Αγρίνιο. Σε όποιον δεν αρέσει η πόλη, δεν κάνει και για μας , είναι απλά τα πράγματα. Καταλαβαίνω αυτούς που πιθανόν να έχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τα παιδιά τους, με τα σχολεία για παράδειγμα, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω αυτούς που απλά δεν τους αρέσει η πόλη".

Οι πληροφορίες λένε ότι είστε στα... μαχαίρια με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάκη Μπελεβώνη. Ισχύει κάτι τέτοιο;

"Δεν είναι αλήθεια αυτό. Όλες αυτές οι φήμες είναι απόρροια του γεγονότος ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες κινήσεις για την ομάδα. Δεν καταλογίζω την καθυστέρηση στον κύριο Μπελεβώνη, αυτή οφείλεται σ’ όλους μας".

Μπορεί να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο ωφελημένο από την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια;

"Αυτό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που θα παρθούν. Αν και πάλι όλα κουκουλωθούν, θα ξαναγίνουν τα ίδια και χειρότερα από κάποιους άλλους. Αν παρθούν όμως σκληρές αποφάσεις από τα θεσμικά όργανα, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπει σε μια σειρά".

Για την κατάσταση στο χώρο δεν έχουν ευθύνη όλοι οι εμπλεκόμενοι; Μήπως όλοι είχατε συμβιβαστεί μ’ αυτήν την κατάσταση;

"Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Θα μπορούσες πολύ εύκολα να κάνεις συνεργασία μ’ αυτούς τους ανθρώπους και να μπλέξεις χωρίς καν να το ξέρεις. Τι θα μπορούσε να κάνει από μόνος του ο οποιοσδήποτε εκτός από αυτούς που πραγματικά μπορούν να πάρουν αποφάσεις; Η μόνη αντίδραση είναι το όχι σε μία ενδεχόμενη πρόταση συνεργασίας".

Είχατε προτάσεις από παράγοντες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο;

"Στο παρελθόν μου έχουν γίνει προτάσεις. Δύο μάλιστα από τον κύριο Ψωμιάδη. Η μία για τον Ακράτητο όταν είχαμε ανέβει από την Β’ στην Α’ Εθνική. Τότε ο κύριος Ψωμιάδης είχε αγοράσει το σύλλογο, μου ζήτησε να παραμείνω, αρνήθηκα. Η άλλη για την Καβάλα όταν η ομάδα αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική. Και πάλι αρνήθηκα. Θεώρησα ότι αν έλεγα το ναι, η συνεργασία μας θα κρατούσε μόλις μερικές ημέρες. Αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά το θέμα της λειτουργίας μίας ποδοσφαιρικής ομάδας".

Πως νιώθετε που στο σκάνδαλο εμπλέχθηκαν και συνάδελφοί σας προπονητές;

"Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν ευθύνη. Δεν νομίζω ότι μπορεί ένας προπονητής να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Μάλλον έχουν πέσει θύματα, για να εξυπηρετηθούν κάποια συμφέροντα. Αυτό πιστεύω".

Το κύρος του ποδοσφαίρου πάντως έχει γνωρίσει μεγάλο πλήγμα. Δεν συμφωνείτε;

"Σαφώς, όλο αυτό που γίνεται είναι εις βάρος του ποδοσφαίρου. Εις βάρος των ομάδων, της ΕΠΟ, της Superleague, εις βάρος, σε τελική ανάλυση, του προϊόντος που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα είναι τραγικό αν δεν παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει".

Ασπάζεστε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι το φετινό πρωτάθλημα θα είναι το πιο δίκαιο των τελευταίων χρόνων λόγω των αποκαλύψεων;

"Μ’ αυτήν την παράμετρο ναι. Αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι ποιοτικό όπως τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι πολύ συγκρατημένες και δεν γνωρίζουν το αύριο".

Eσείς όμως θα πρέπει να αισθάνεστε τυχερός που δουλεύετε σε μία ομάδα της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει τη διάθεση να βάλει χρήματα…

"Αυτό είναι γεγονός. Η άνοδος του Παναιτωλικού είναι μία δικαίωση για τον κ. Κωστούλα. Σ’ αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα έχει περάσει πάρα πολλά".

Τι θα πρέπει να κάνετε έτσι ώστε ο Παναιτωλικός να αποφύγει τις κακοτοπιές σ’ αυτήν την πρώτη σεζόν του στη Superleague;

"Πρώτον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Δεύτερον, θα επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έδρα μας και την υποστήριξη του κόσμου μας. Πρόκειται για όπλο το οποίο δεν το διαθέτουν πολλές από τις ομάδες που θα έχουν το ίδιο στόχο με μας".

Τι ποδόσφαιρο θα θέλατε να παίξει ο φετινός Παναιτωλικός;

"Ολοι μας θέλουμε την ομάδα μας αφεντικό μέσα στον αγωνιστικό χώρο, να έχει τον έλεγχο, την κατοχή της μπάλας, να βγάζει φάσεις και να μην δίνει δικαιώματα στον αντίπαλο. Είναι όμως γεγονός ότι θα υπάρξουν και παιχνίδια στα οποία ενδεχομένως θα περιμένουμε τον αντίπαλο. Το σίγουρο ότι δεν θα επιχειρούμε να «κλέβουμε» τα παιχνίδια. Αντιθέτως, θα προσπαθούμε να διεκδικούμε ότι μας αναλογεί στα ίσια και καθαρά".

Τι απαντάτε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ομάδες σας παίζουν αμυντικό ποδόσφαιρο και μόνο;

"Εχω ακούσει πολλές φορές αυτή τη διαπίστωση. Κατά τη γνώμη μου έχει πολύ μεγάλη σημασία να αξιολογείς το ρόστερ που έχεις αλλά και με τον ποιον αντίπαλο παίζεις. Ένα αποτέλεσμα το καθορίζουν κάποιοι παράγοντες. Οι δυνατότητες οι δικές σου, οι δυνατότητες του αντιπάλου, η τύχη και η διαιτησία. Εγώ δεν είχα τύχη να δουλέψω σε ομάδες που να υπερτερούν σε ποιότητα, είχα ομάδες ειδικών αποστολών. Η δουλειά ενός προπονητή είναι και το αποτέλεσμα. Κυρίως το αποτέλεσμα. Αρα λοιπόν που είναι το λάθος; Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα έρχεται. Αν λοιπόν αυτό είναι λάθος, τότε καλώς κατηγορούμαι".

Νιώθετε αδικημένος σε σχέση με τους ξένους προπονητές που εργάζονται στην Ελλάδα;

"Όχι μόνο εγώ αλλά και πολύ άλλοι συνάδελφοι. Ο Ελληνας προπονητής είναι 100% αδικημένος".

Γιατί συμβαίνει αυτό;

"Διότι στο χώρο του ποδοσφαίρου τα πάντα απαξιώνονται πάρα πολύ εύκολα. Ο ξένος πάντα έχει μεγαλύτερη ανοχή. Ο Ελληνας κάνει σύμβαση επτά ημερών, από Κυριακή σε Κυριακή. Κερδίζεις ή αποσπάς ένα θετικό αποτέλεσμα τη μία Κυριακή; Συνεχίζεις για την επόμενη. Χάνεις 4-0; Ισως τη Δευτέρα το τηλέφωνό σου χτυπήσει. Πώς να λειτουργήσει έτσι ένας προπονητής;"

Εκτός του Αρη, δεν δουλέψατε ποτέ σε άλλη ομάδα που να θεωρείται μεγάλη. Είναι ένα απωθημένο αυτό;

"Αυτό είναι γεγονός. Εχω ένα ρεκόρ όμως που δεν πρόκειται να καταρριφθεί εύκολα. Εχω δουλέψει στην πρώτη κατηγορία σε 11 διαφορετικές ομάδες".

Αρα, θα πρέπει να αισθάνεστε δικαιωμένος που ακολουθήσατε το επάγγελμα του προπονητή...

"Υπάρχουν σεζόν και στιγμές που αισθάνεσαι απόλυτα δικαιωμένος, υπάρχουν και άλλες που τα πράγματα δεν πάνε καλά. Γενικά πιστεύω ότι το επάγγελμα το δικό μας είναι ένα καλό επάγγελμα με όλα τα κουσούρια που μπορεί να σέρνει. Εννοώ το άγχος και την αβεβαιότητα".

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω πάλι το ίδιο θα επιλέγατε;

"Όταν ξεκίνησα την προπονητική είχα γραφείο και μαγαζιά δικά μου. Τα πούλησα όλα. Και πάλι το ίδιο θα έκανα. Θα τα πουλούσα όλα για να γίνω προπονητής".

Αλήθεια, το φλερτ με την ομοσπονδία για τη θέση του προπονητή της Εθνικής ομάδας τη δεκαετία του 90 υπήρχε;

"Ναι, ήταν η εποχή μετά τη θητεία μου στον Απόλλωνα Αθηνών. Δεν το είδα με καλό μάτι τότε, έλεγα ότι η Εθνική είναι μία δουλειά για κάποιον που οδεύει στη σύνταξη. Ετσι και αλλιώς εγώ ήμουν τότε στο ξεκίνημά μου και ήθελα καθημερινή δράση".

Πηγή: Contra.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ