Μετά από μια χρονιά στην Παραγουάη και την Τσέρο Πορτένο, στην οποία προσλήθηκε αρχικά ως σύμβουλος και μετά ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, ο Μανόλο Χιμένεθ επιστρέφει σε ελληνικά λημέρια. Ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε τα ηνία της ΑΠΟΕΛ σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυπριακή ομάδα, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας, μετά την ήττα από τη Λάρνακα, σε μια χρονιά που δεν έχει ξεκινήσει καλά, αφού υπήρξε αποκλεισμός από το Γιουρόπα Λιγκ και ήττα στην πρεμιέρα της κυπριακής λίγκας από τον Εθνικό Άχνας. Το πρώτο κρας τεστ για τον 60χρονο τεχνικό είναι το ματς με την Ομόνοια Αραδίππου το Σάββατο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο πολύ δυνατά ντέρμπι με Ανόρθωση και Απόλλωνα Λεμεσού, στα οποία θα πρέπει να πάρει αποτελέσματα, τα οποία θα επιφέρουν την ηρεμία στην ομάδα της Λευκωσίας μετά το πέρασμα του Ζοζέ Ντομίνγκεζ. Στο Conference League η ομάδα της Λευκωσίας ξεκίνησε με ισοπαλία κόντρα στη Σάμροκ Ρόβερς και ακολουθούν δύο εντός έδρας αναμετρήσεις στις 24 Οκτωβρίου με τη Μπόρατς και στις 7 Νοεμβρίου με τη Φιορεντίνα.

Μπήκε στα παπούτσια του Λουτσέσκου

Ο Μανόλο στον ελληνικό κόσμο έχει συστηθεί ως ατακαδόρος, γνωστός για τις δηλώσεις του αγάπης για την ΑΕΚ. Γι'αυτό άλλωστε αγαπήθηκε από τους Ενωσίτες που είναι γνωστοί για τον ρομαντισμό τους. Αυτό ένα κοινό στοιχείο που τον “συνδέει” με τον Ματίας Αλμέιδα, εκτός από το γεγονός, ότι υπήρξαν για μια φορά συμπαίκτες στη Σεβίλλη τη σεζόν 1996-1997. Στην παρουσίασή του ο Χιμένεθ δεν παρέλειψε να κάνει κάτι που του αρέσει, δηλαδή επίκληση στο συναίσθημα. «Την ζωή μου σημάδεψαν πολλές ομάδες ειδικά η Σεβίλλη και η ΑΕΚ αλλά τώρα στη καρδιά μου είναι μόνο ο ΑΠΟΕΛ», ανέφερε.

Πέρα από το συναίσημα όμως έκανε και δηλώσεις ορθολογικότερες που θυμίζουν Λουτσέσκου, κάτι που δείχνει, ότι ο Χιμένεθ έχει ωριμάσει αρκετά, αφού μπήκε στα παπούτσια ενός πανέξυπνου και στην ουσία επιτυχημένου προπονητή. «Η φιλοσοφία μου είναι να κερδίζω. Αν το κάνουμε με καλό ποδόσφαιρο, ακόμα καλύτερα. Το πρώτο που σκέφτομαι είναι η νίκη και θέλω η ομάδα μου να προσπαθεί γι' αυτό. Δεν θα ζητήσω τίποτα περισσότερο απ' το 100% απ' τους παίκτες μου. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό παιχνίδι από το επόμενο. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ούτε το προηγούμενο ούτε αυτό που θα ακολουθήσει απ' το επόμενο. Η φιλοσοφία μου είναι δουλειά, αφοσίωση, νίκη», είπε μεταξύ άλλων.

Intime

Τα ονόματα που ξεχωρίζουν

Ο Χιμένεθ βασίζεται πολύ στους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. Στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ είχε φέρει δανεικούς όπως ο Μίτσελ, Κάλα και Κάρλος, αλλά δίνει εμπιστοσύνη στο υλικό που έχει. «Αν μιλήσουμε για στρατηγική, θα προσαρμοστώ στους παίκτες που έχουμε», δήλωσε στην παρουσίασή του επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές.Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο με κατοχή της μπάλας και γρήγορη ανάπτυξη από τα άκρα. Συνήθως στην Ένωση έπαιζε με το 4-2-3-1, στον ΑΠΟΕΛ όμως δήλωσε, ότι του αρέσει το 4-4-2, αλλά τόνισε πως είναι ανοικτός στην προσαρμογή.

Ο 60χρονος κόουτς βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης του ρόστερ, απ'το οποίο διακρίνονται κάποια πολύ καλά ονόματα, όπως του στόπερ Κωνσταντίνου Λαΐφη που ήρθε στον Ολυμπιακό το 2016, αλλά δεν έκανε επίσημη εμφάνιση, αφού δόθηκε δανεικός στη Σταντάρ Λιέγης. Δίπλα του είναι ο διεθνής Γεωργιανός στόπερ Λάσα Ντβάλι. Ξεχωρίζει ο αριστερός εξτρέμ ο Βραζιλιάνος εξτρέμ Μαρκίνιος που σε 14 συμμετοχές φέτος έχει 3 γκολ με 1 ασίστ.

Η κακοδαιμονία του Δώνη και η ιδανική συγκυρία για Γαλανόπουλο

Ο Χιμένεθ θα συναντήσει στον ΑΠΟΕΛ τον Τάσο Δώνη, ο οποίος είναι από τους πιο κακότυχους τη φετινή σεζόν. Στον κυπριακό Τύπο τον χαρακτηρίζουν «άκρως ιδιάζουσα περίπτωση», καθώς είναι διαρκώς αντιμέτωπος με αντιξοότητες. Στην προετοιμασία χτύπησε στο κεφάλι και υποχρεώθηκε να αγωνίζεται με προστατευτική μάσκα. Εκεί που πήγαινε να καθιερωθεί στον βασικό κορμό, η πορεία του ανακόπηκε από ίωση, η οποία κατέληξε σε πνευμονία και έτσι έχει βγει νοκ άουτ για μισό μήνα, με άγνωστο τον χρόνο επιστροφής του στις προπονήσεις και την αγωνιστική δράση, κάτι που αποτελεί μεγάλο πισωγύρισμα για τον 28χρονο εξτρέμ.

Οι Κύπριοι «σπρώχνουν» ένα ακόμα παίκτη για να τεθεί στο μικροσκόπιο του Χιμένεθ. Ο λόγος για τον Γιάννη Σατσιά, ο οποίος ήταν εκ των πρωταγωνιστών με δύο γκολ στην πρόσφατη νίκη της Εθνικής Ελπίδων της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας, ότι βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα. Βλέπετε ο Μανόλο έχει καλό όνομα με τους μικρούς. Ήταν ο προπονητής που εμπιστεύτηκε στην ΑΕΚ τον Κώστα Γαλανόπουλο που κατά σύμπτωση αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον Σατσιά, 6άρι και 8άρι δηλαδή. Παρεμπιπτόντως ο 26χρονος μέσος της Ένωσης, όπως έχετε διαβάσει στο Sportdog, ψάχνεται να φύγει τον Γενάρη, αφού ο Αλμέιδα έχει διαφορετικά σχέδια. Λέτε ο Κώστας να τα καταφέρει να συναντήσει τον Χιμένεθ; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Η συγκυρία όμως είναι ιδανική για τον παίκτη, ο οποίος λόγω της αγωνιστικής του απραξίας έχει χάσει και τη θέση του στην εθνική ομάδα. Για να γίνει αυτό βέβαια, πρέπει και ο Χιμένεθ να κερδίσει πόντους με αποτελέσματα και να κάνει Χριστούγεννα στον πάγκο της ομάδας της Λευκωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν αναπτύχθηκε η φημολογία περί Χιμένεθ και ΑΠΟΕΛ, διέρρευσαν σενάρια για ένα πρώην παίκτη της ΑΕΚ που έχει δουλέψει με τον Ανδαλουσιανό. Ο λόγος για τον Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος το καλοκαίρι ακουγόταν για την Ομόνοια, αλλά πήγε στην Πορτένο λόγω Χιμένεθ. Τώρα που έφυγε ο Μανόλο ακούστηκε, ότι μπορεί να τον ακολουθήσει στον ΑΠΟΕΛ.