Facebook Pixel Ολυμπιακός: Σα να αντιμετώπισε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ο Ολυμπιακός - Αδίκησε τον εαυτό του - Λάθος Μπακαμπού
| 2022-11-14 21:05:00

Σαν να αντιμετώπισε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ο Ολυμπιακός - Αδίκησε τον εαυτό του - Λάθος Μπακαμπού

του Θοδωρή Σούκα
Σαν να αντιμετώπισε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ο Ολυμπιακός - Αδίκησε τον εαυτό του - Λάθος Μπακαμπού

Η ΑΕΚ που έμοιαζε... Μπαρτσελόνα και ο Μπακαμπού που ήθελε να γίνει ήρωας! Γιατί ο Ολυμπιακός παρέδωσε την... κυριαρχία του και ο Χάμες που πήγε να κρίνει το ντέρμπι με την κλάση του, αλλά λογάριαζε χωρίς το οφσάιντ. Η ομάδα του Μίτσελ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο χωρίς νίκη σε ντέρμπι, είδε την απόσταση από τον Παναθηναϊκό να μεγαλώνει και οφείλει στον δεύτερο γύρο να δείξει ερυθρόλευκο χαρακτήρα.

Πριν την έναρξη του ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής, ένα στατιστικό στοιχείο ήταν αρκετό για να δώσει ισχυρές αποχρώσες ενδείξεις όσον αφορά το που θα κριθεί η εικόνα (όχι απαραιτήτως και το αποτέλεσμα) του αγώνα. Ο Ολυμπιακός (παρά τα πολλά προβλήματα του, από την αρχή της σεζόν) ήταν η κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος στην κατηγορία των κατοχών ανά παιχνίδι με δέκα οι περισσότερες πάσες. Για την ακρίβεια το έκανε κατά μέσο όρο 14,2 φορές. Η ΑΕΚ αντίστοιχα δεν επέτρεπε σε κανέναν να επιβάλει το passing game του. Αφηνε τον αντίπαλο να αλλάξει περισσότερες από δέκα πάσες μόλις για 2,9 κατοχές ανά αγώνα. 

Η σύγκρουση των δύο διαφορετικών... κόσμων δεν έφερε ισορροπία. Η ΑΕΚ δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό ούτε μια φορά! να φτάσει τις δέκα συνεχόμενες πάσες και η ζυγαριά έκλεισε προς την μεριά της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα, η οποία κατέγραψε κατοχή σε ποσοστό 63%, με τον γηπεδούχο Ολυμπιακό να μένει στο 37%. Δεν γνωρίζω αν ήταν επιλογή του Μίτσελ να δώσει χώρο στον αντίπαλο και να παίξει στην κόντρα ή αν η ΑΕΚ οδήγησε ουσιαστικά με την απόδοση και την τακτική της τον Ολυμπιακό σ' αυτό το μονοπάτι. Το σίγουρο είναι ότι ειδικά στο πρώτο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα έμοιαζε σαν οι ερυθρόλευκοι να αντιμετώπιζαν μια πολύ καλύτερη τους, ευρωπαϊκή ομάδα. Υπήρξαν στιγμές που χάθηκε η μπάλα, λες και ο αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα. Η αναφορά στους Μπλαουγκράνα δεν είναι σε καμία περίπτωση ειρωνική για την Ενωση. Κατά την γνώμη μου ο Αλμέιδα έχει φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο, με όπλο την αφόρητη και συνεχή πίεση στον αντίπαλο και την κατοχή της μπάλας, λόγω και των πολλών ποιοτικών ποδοσφαιριστών που διαθέτει. Η αλήθεια όμως είναι ότι περίμενα πολύ καλύτερη εικόνα από τον Ολυμπιακό (που δεν υπολείπεται σε ταλέντο), ειδικά μετά την επιβλητική εμφάνιση στην Λεωφόρο. 
 

 

Η ΑΕΚ δικαιούται να νιώθει αδικημένη από την ισοπαλία, αφού θα μπορούσε ειδικά στο πρώτο ημίχρονο να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ. Και 2-0 να ήταν το σκορ στο πρώτο σαρανταπεντάλεπτο δεν θα ήταν περίεργο. Από την άλλη ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που βρήκε δίχτυα στον αγώνα, αλλά είχε την... ατυχία να είναι οφσάιντ ο Μασούρας. Αψογο το τελείωμα του Χάμες, τζάμπα ο πανηγυρισμός στο γκολ. Ας όψεται το VAR που έρχεται να αποδώσει δικαιοσύνη και ξενέρωμα μαζί. Οι ερυθρόλευκοι ισορρόπησαν κάπως την κατάσταση με την εμφάνιση τους στο δεύτερο μέρος και θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει, αλλά η ουσία είναι ότι από την ισοπαλία κερδισμένος βγήκε μόνο ο Παναθηναϊκός, που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με οκτώ βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ και δώδεκα από τον Ολυμπιακό (ο οποίος δεν έχει νικήσει σε ντέρμπι φέτος).

Η διακοπή λόγω του Μουντιάλ είναι μια καλή ευκαιρία για μίνι προετοιμασία, διορθωτικές κινήσεις και ανασύνταξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η απόσταση των ερυθρόλευκων από την κορυφή είναι μεγάλη. Το αν οι πρωταθλητές θα καταφέρουν με αντεπίθεση διαρκείας στον δεύτερο γύρο να ανατρέψουν την κατάσταση και να υπερασπίσουν τον τίτλο τους θα φανεί στο χειροκρότημα. Για μένα το ζητούμενο είναι ο Ολυμπιακός να καλύψει τα κενά του, να φτιάξει ένα ευέλικτο ρόστερ με κορμό τους Πασχαλάκη, Εμβιλά, Ινμπομ Χουάνγκ, Χάμες και Μπακαμπού. Να εμφανιστεί βελτιωμένος στον δεύτερο γύρο διεκδικώντας τη νίκη σε κάθε αγώνα και κυρίως να βάλει τις βάσεις για την επόμενη χρονιά για να μην ζήσουμε πάλι όσα ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι.     

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι το ένστικτο του επιθετικού οδηγεί τον Μπακαμπού να τελειώσει την φάση όταν είναι σε θέση βολής, αλλά θα ήθελα να τον δω να σπάει τη μπάλα στον Μασούρα που πιθανότατα θα σκόραρε. Αναφέρομαι στην φάση του 21ου λεπτού (στο 2.35 του βίντεο) όταν ο Χουάνγκ κάνει μαγική ενέργεια, αδειάζει δύο αντιπάλους και βγάζει κάθετη πάσα - πάρε βάλε - στον Γάλλο, (πιθανότατα βρίσκεται σε θέση οφσάιντ) ο οποίος νικιέται στο τετ α τετ από τον Αθανασιάδη. Λίγα μέτρα πιο αριστερά ο Ελληνας μεσοεπιθετικός τραβούσε τα μαλλιά του. Αν θες να γίνεις ήρωας Σεντρίκ, σπάσε την μπάλα να μπει ο συμπαίκτης σου μαζί της στα δίχτυα κι ας ακυρωνόταν το γκολ ως οφσάιντ όταν θα έμπαινε στην κρίση του VAR. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος οι δικαιολογίες στον Ολυμπιακό - Μπορεί το πρωτάθλημα - Δεν βλέπουν Λεωφόρο και Φιλαδέλφεια; 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags