Facebook Pixel Στις ανελεύθερες χώρες σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο η Τουρκία!
Life
| 2022-10-23 06:35:00

Στις ανελεύθερες χώρες σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο η Τουρκία!

Sportdog Team
Στις ανελεύθερες χώρες σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο η Τουρκία!

Μια ετήσια έκθεση του οργανισμού Freedom House για την ελευθερία του Διαδικτύου παγκοσμίως, αποκαλύπτει ότι η ελευθερία του Διαδικτύου έχει συνεχίσει να μειώνεται στην Τουρκία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Το Freedom House, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, δημοσίευσε την έκθεσή του για το 2022 σχετικά με την "Ελευθερία του Διαδικτύου", η οποία κατέταξε την Τουρκία ως «ανελεύθερη» χώρα, με βάση διάφορους δείκτες.

Η ελευθερία του Διαδικτύου συνεχίζει να μειώνεται στην Τουρκία, καθώς η χώρα έλαβε μονάχα 32% βαθμολογία στον συγκεκριμένο δείκτη για το 2022. Σύμφωνα με την κλίμακα που χρησιμοποιεί το Freedom House, οι χώρες με βαθμολογία μικρότερη από 39% θεωρούνται «ανελεύθερες».

Το Freedom House έχει επισημάνει ότι η αυτο-λογοκρισία, ο πολλαπλασιασμός των φιλοκυβερνητικών μέσων και ο αποκλεισμός ανεξάρτητων ιστοσελίδων και μέσων ενημέρωσης, έχουν καταστήσει το Διαδίκτυο ανελεύθερο στην Τουρκία.

Εξηγώντας πως τα φιλοκυβερνητικά δίκτυα ενορχήστρωσαν εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον ακτιβιστών, το Freedom House επέκρινε το τελευταίο «νομοσχέδιο παραπληροφόρησης», το οποίο χαρακτηρίζεται ακριβέστερα ως «νόμος λογοκρισίας» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Ο πρόσφατος νόμος για την «παραπληροφόρηση» εγκρίθηκε στις 13 Οκτωβρίου από την τουρκική βουλή, και πολλά από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, 22 διεθνείς οργανισμοί και δημοσιογράφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατήγγειλαν την ψήφισή του.

Ο νόμος ορίζει ότι τα άτομα που θεωρείται ότι έχουν δημοσιεύσει πληροφορίες για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Τουρκίας «προκειμένου να δημιουργήσουν άγχος, φόβο ή πανικό στο κοινό» θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης 1-3 ετών.

«Το νομοσχέδιο παραπληροφόρησης αναμένεται να βοηθήσει την κυβερνητική συμμαχία να λογοκρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κριτική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όλοι οι πιθανοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είναι υψηλότερα στις δημοσκοπήσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν», όπως ανέφερε η έκθεση του Freedom House.

Η έκθεση ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσωπικοτήτων, αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για τις δραστηριότητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τουλάχιστον ένας χρήστης μέσων κοινωνικής δικτύωσης αντιμετώπισε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για ανάρτησή του στα εν λόγω μέσα, ενώ ένας δημοσιογράφος που καλύπτει κουρδικά ζητήματα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, εν μέρει λόγω μιας ανάρτησής του στο Facebook». 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι «είναι εναντίον του Youtube, του Twitter και του Netflix» το 2020.

Το Ιράν, το οποίο υιοθέτησε αυστηρά μέτρα για περιορισμό του διαδικτύου μετά τις διαδηλώσεις για την δολοφονία της Τζίνα Αμινί, κατατάχθηκε επίσης ως μια «ανελεύθερη» χώρα με μόνο 16% στην κλίμακα μέτρησης.

Σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, που έλαβε 36%, χώρες όπως η Αρμενία και η Γεωργία χαρακτηρίστηκαν ως «ελεύθερες» χώρες με βαθμολογίες 74 και 78% αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: Kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags