Facebook Pixel Sportdog.gr | Τί λέτε; Πρέπει το ΝΒΑ να αλλάξει το logo του για να τιμήσει τον Κόμπι Μπράιαντ;
| 2020-02-01 19:42:00

Τί λέτε; Πρέπει το ΝΒΑ να αλλάξει το logo του για να τιμήσει τον Κόμπι Μπράιαντ;

Sportdog Team
Τί λέτε; Πρέπει το ΝΒΑ να αλλάξει το logo του για να τιμήσει τον Κόμπι Μπράιαντ;

Αυτό το ερώτημα προβληματίζει τους πάντες.

Έχουν περάσει περισσότερες από 72 ώρες από τη στιγμή που ο Kobe Bryant, μαζί με άλλα 8 άτομα μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του Gianna, έφυγε από τη ζωή, μετά τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε στην περιοχή Calabasas της Καλιφόρνια.

Ο πλανήτης ακόμη πενθεί, ολοένα περισσότερες άγνωστες ιστορίες βγαίνουν στο φως και σε κάθε σημείο της Γης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ενέργειες προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη ενός εκ των κορυφαίων παικτών που είδαν ποτέ τα παρκέ.

Μεταξύ άλλων, ένας 16χρονος από το Βανκούβερ του Καναδά, ο Nick Moghtader, έχει ξεκινήσει ένα διαδικτυακό petition προκειμένου να αντικατασταθεί το τωρινό λογότυπο του ΝΒΑ με ένα νέο, που θα φέρει τη φιγούρα του Kobe, αντικαθιστώντας εκείνη του Jerry West. Το αίτημα έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3.000.000 υπογραφές μέχρι αυτήν τη στιγμή (οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μάλιστα μπορεί να υπογράψει εδώ), με τον αριθμό να αυξάνεται διαρκώς. Κάπου εδώ τίθεται και το μεγάλο ερώτημα: Πρέπει να συμβεί αυτό; Και επιπροσθέτως, είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του εκλιπόντος;

Ο Kobe Bryant και τo νέο logo του NBA

Η πρώτη, γρήγορη και μάλλον εύκολη λόγω του συναισθηματικού παράγοντα απάντηση είναι το "ναι". Ο Black Mamba υπήρξε γεννημένος νικητής, με ατέρμονο ταλέντο και ικανότητες που ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνες πολλών εκ των κορυφαίων όλων των εποχών. Ένας παθιασμένος αθλητής που επιζητούσε διαρκώς τη βελτίωση και δεν τα παρατούσε ποτέ. Ο, ίσως, πιο refuse to lose τύπος που είδαν ποτέ τα γήπεδα, με τη φιλοσοφία και την αντίληψή του να αποτελούν guideline για οποιονδήποτε πιτσιρικά ξεκινά να ασχολείται τώρα με την πορτοκαλί μπάλα.

Μετά το τέλος της καριέρας του κέρδισε Όσκαρ για το Dear Basketball και λειτούργησε σαν μέντορας για πολλούς από τους νεαρούς σταρ του πρωταθλήματος, κάνοντας προπονήσεις με αρκετούς από αυτούς, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Εκτός αυτών, έχτισε ένα εξαιρετικά συμπαθές για όλους προφίλ, παίζοντας άψογα το ρόλο ενός πραγματικού πρεσβευτή του αθλήματος.

Από την άλλη, όπως κάθε άνθρωπος, είχε και αυτός τις άτυχες στιγμές και τις αδυναμίες του. Ο υπέρμετρος εγωισμός του οδήγησε στη διαμάχη του με τον Shaquille O'Neal που ουσιαστικά κατέστρεψε μία διαφαινόμενη δυναστεία των Los Angeles Lakers και συνέβαλλε στη συνταξιοδότηση του Phil Jackson. Η κόντρα του με τον Shaq δεν ήταν η μόνη, καθώς κατά καιρούς είχε έρθει απέναντι σε αρκετούς συμπαίκτες του. Υπήρξαν παιχνίδια που δεν έδινε πάσα σε κανέναν και άλλα που αρνούνταν, λόγω αντίδρασης στις κατηγορίες περί ατομισμού, να σουτάρει.

Φυσικά, κηλίδα στην καριέρα και τη ζωή του υπήρξαν οι κατηγορίες για βιασμό, πίσω στο 2003 και για την οποία τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο - ο Έβαν Μαραγκουδάκης μάλιστα είναι ο μόνος στα ελληνικά media που τοποθετεί την όλη ιστορία στη σωστή της διάσταση με αυτό το κείμενο στην Popaganda.

Εκεί που θέλουμε να καταλήξουμε είναι πως θα πρέπει να διαχωριστεί η μία υπόσταση του Kobe από την άλλη. Στα καλά του, συμβόλιζε την ομορφότερη πτυχή του μπάσκετ. Στα άσχημα, περιέγραφε την παγίδα του να είσαι κορυφαίος αθλητής.

Στο καθαρά πρακτικό σκέλος, αξίζει να quotάρουμε τον Jerry West, που έχει δηλώσει παλαιότερα πως "δεν μου αρέσει το οτιδήποτε τραβά την προσοχή επάνω μου. Αν κάποιος θέλει να αλλάξει το logo του ΝΒΑ, ας το κάνει. Εύχομαι να γίνει κάτι τέτοιο, για πάρα πολλούς λόγους. Παρότι πονάω που το λέω, η φιγούρα αυτού που θα πρέπει να τοποθετηθεί εκεί δεν είναι ένας Laker αλλά ο Michael Jordan, ο σπουδαιότερος παίκτης που υπήρξε ποτέ. Η παρουσία του άλλαξε το ίδιο το παιχνίδι".

Στο debate για το αν πρέπει τελικά να αλλάξει το logo του ΝΒΑ, ο ίδιος ο Kobe Bryant ίσως και να είχε δώσει την απάντηση, όταν πριν κάποια χρόνια έλεγε σε συνέντευξή του: "Ο ορισμός του μεγαλείου είναι να καταφέρνεις να εμπνέεις όλους όσους παίζουν δίπλα σου, βοηθώντας τους να δώσουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο και κάνοντάς τους καλύτερους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να πεθάνει ποτέ, κάτι που διαρκεί για πάντα. Νομίζω ότι ο Michael Jordan το έκανε καλύτερα από όλους".

Ο Kobe έφυγε και η κληρονομιά που αφήνει στο άθλημα θα βρίσκεται εδώ για πάντα. Κι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να επηρεαστεί από το αν θα αποσυρθούν όλες οι φανέλες με το "8" και το "24" ή αν το επόμενο λογότυπο του πρωταθλήματος βασίζεται στη σκιά του.

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags