Facebook Pixel Πρέμιερ Λιγκ: Βρετανικά αστέρια που κλέβει το MLS
| 2020-04-14 17:42:00

Τα βρετανικά «αστεράκια» που κατακτούν το MLS

Sportdog Team
Τα βρετανικά «αστεράκια» που κατακτούν το MLS

Πρέμιερ Λιγκ: Όταν την σεζόν 1996 οι ΗΠΑ παρουσίαζαν σε ολόκληρο τον πλανήτη την δικιά τους εκδοχή του ποδοσφαίρου, κανένας βρετανός ποδοσφαιριστής δεν μπορούσε ούτε να διανοηθεί ότι θα έρθει η μέρα που το MLS θα αποτελεί γι’ αυτόν μια εναλλακτική πόρτα, που θα εκτοξεύσει τις ποδοσφαιρικές του μετοχές. Αυτές είναι οι πιο «ελκυστικές» περιπτώσεις νεαρών Βρετανών, που επιδιώκουν την ποδοσφαιρική αναγνώριση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το ημερολόγιο γράφει 6 Απριλίου 1996. Στις ΗΠΑ λαμβάνει μέρος η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία του MLS, μεταξύ των San Hose Clash και των μετέπειτα δυναστών D.C. United. Πρόκειται για την αρχή ενός πρότζεκτ, που είχε ως σκοπό να εκμεταλλευτεί την κληρονομιά που άφησε πίσω του το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, επιδιώκοντας στην δημιουργία μιας νέας βάσης φιλάθλων. 24 χρόνια μετά την ημερομηνία σταθμό του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (στο δικό μας κόσμο δεν υπάρχει το NFL), το πλάνο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σίγουρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως επιτυχημένο. Πολλοί νεαροί Αμερικανοί ποδοσφαιριστές εξαργύρωσαν με τις εμφανίσεις τους μία μεταγραφή στο Νησί, όπως ο Tim Howard και ο Clint Dempsey, ενώ το αντίστροφο δρομολόγιο ακολούθησαν πολλοί θρύλοι του αγγλικού ποδοσφαίρου με πρωτεργάτη τον David Beckham, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους στα αμερικάνικα γήπεδα την λίγκα.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια το στάτους του πρωταθλήματος κατάφερε να αλλάξει για άλλη μια φορά. Χάρη στην δουλεία στα τμήματα υποδομής των ομάδων και την συνεχή αναβάθμιση του MLS SuperDraft, το επίπεδο του ποδοσφαίρου έχει μεγαλώσει, όπως και ο ανταγωνισμός του πρωταθλήματος. Πλέον η μοναδική προοπτική ενός παχυλού συμβολαίου έχει αντικατασταθεί με την εκκίνηση μια φιλόδξης καριέρας στο μυαλό του μέσου επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία γενιά νεαρών ποδοσφαιριστών που αποχώρησε από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη, η οποία ενθουσίασε το ποδοσφαιρικό κοινό, με τους Alphonso Davies και Tyler Adams να αναχωρούν για την Bundesliga, ενώ ο Miguel Almiron έφτασε στο Νησί για την Newcastle σε μία μεταγραφή ρεκόρ για τον σύλλογο.

 

 

 

Αυτή η εξέλιξη έδωσε ελπίδα σε πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ώστε να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ΗΠΑ, είτε για να εκτοξεύσουν την φήμη τους και την καριέρα τους , είτε για να αναζητήσουν μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να αναγεννηθούν. Η «ποδοσφαιρομάνα» Βρετανία φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση με αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών να κυνηγούν το «αμερικάνικο όνειρο».

 

Luis Binks

Ημερομηνία Γέννησης: 02/09/2001

Τόπος Γέννησης: Τζίλιγχαμ

Θέση: Κεντρικός Αμυντικός

Ομάδα: Montreal Impact

Αν και μόλις 18 χρονών, ο Luis Binks πήρε μια κρίσιμη απόφαση να αφήσει την γενέτειρα Αγγλία για τον Καναδά και την ομάδα των Montreal Impact. Προϊόν των ακαδημιών της Tottenham και διεθνής έξι φορές με τις μικρές ομάδες της Εθνικής Αγγλίας, δεν κατάφερε να ξεχωρίσει στους «Spurs», μένοντάς μέχρι την δεύτερη ομάδα. Αποχώρησε από το Λονδίνο ως ελεύθερος, ενώ πλέον υπό την καθοδήγηση του Thierry Henry επιδιώκει να θέσει γερές βάσεις στην πρώιμη επαγγελματική του καριέρα. Έχει ξεκινήσει και τα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν ως κεντρικός αμυντικός, δείγμα του ότι ο βετεράνος Γάλλος τον υπολογίζει με το «καλημέρα».

 

 

 

Lewis Morgan

Ημερομηνία Γέννησης: 30/09/1996

Τόπος Γέννησης: Γκρίνοκ

Θέση: Αριστερός Χαφ

Ομάδα: Inter Miami

Σε αντίθεση με τον Binks, ο Σκωτσέζος Lewis Morgan, αν και μόλις 23 χρονών, έχει ένα πλήρες βιογραφικό στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα. Από τα φυτώρια των Rangers, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα των St Mirren την σεζόν 2014/15. Οι εμφανίσεις του εκεί κέρδισαν το ενδιαφέρον της Celtic, η οποία τον έκανε δικό της την σεζόν 2017/18 για τέσσερα χρόνια. Το «prospect status» που τον συνόδεψε δεν του επέτρεψε να καθιερωθεί στην πρωταθλήτρια Σκωτίας, με αποτέλεσμα δύο σερί δανεισμούς σε St Mirren και Sunderland. Αν και το συμβόλαιο του δεν είχε τελειώσει, ο Morgan συμφώνησε να μετακομίσει στην νεοσύστατη Inter Miami του David Beckham, όπου προορίζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ξεκίνησε και στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ενώ στο δεύτερο αγώνα απέναντι στην D.C. United έδωσε την ασσίστ για το πρώτο ιστορικό γκολ της Inter στην λίγκα. Καθόλου άσχημο ξεκίνημα!

 

 

 

Jack Elliott

Ημερομηνία Γέννησης: 25/08/1995

Τόπος Γέννησης: Λονδίνο

Θέση: Κεντρικός Αμυντικός

Ομάδα: Philadelphia Union

Πρόκειται για μία αρκετά ενδιαφέρον περίπτωση, καθώς ο Elliott σίγουρα δεν είναι ο Βρετανός ποδοσφαιριστής, που έχουμε συνηθίσει. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στο Λονδίνο από Σκωτσέζους γονείς, δεν κατάφερε να καθιερωθεί σε κάποια επαγγελματική ομάδα ως έφηβος. Η Fullham δεν εμπιστεύτηκε το ταλέντο του και τον αποδέσμευσε σε ηλικία 13 ετών, μόλις ένα χρόνο μετά την ένταξη του στις ακαδημίες της. Ευτυχώς για τον ίδιο, η συμμετοχή του στην Sunday League με την φανέλα των Old Wilsonians του χάρισε μια υποτροφία στο West Virginia University. Αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στην κολεγιακή ομάδα, ενώ το 2016 έκανε το αγροτικό του στις μικρότερες κατηγορίες των ΗΠΑ με την φανέλα των South Florida Surf. Η λύτρωση για τον Elliott ήρθε στο MLS SuperDraft του 2017, όταν και επιλέχτηκε στο νούμερο «17» του 4ου γύρου από τους Philadelphia Union. Πλέον στην τέταρτη χρονιά του στην Pennsylvania, αποτελεί βασικό εργαλείο στην άμυνα των «U’s». Με όπλο την εμπειρία του, ελπίζει σε ένα ακόμα βήμα στην καριέρα του, αυτήν την φορά στην Ευρώπη.

 

 

 

Anton Walkes

Ημερομηνία Γέννησης: 08/02/1997

Τόπος Γέννησης: Λιούισαμ

Θέση: Δεξιός Μπακ

Ομάδα: Atlanta United

Ίσως και το πιο δυνατό όνομα στην λίστα. Ο 23χρονος από το Νότιο Λονδίνο ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Tottenham. Στην παραμονή του εκεί καθιερώθηκε κυρίως στην δεύτερη ομάδα, ενώ στην πρώτη το «κοντέρ» έγραψε μόλις 10′ απέναντι στην Gillingham στον τρίτο γύρο του EFL Cup. Παρόλα αυτά, το ταλέντο του αναγνωρίστηκε και κέρδισε επαγγελματικό συμβόλαιο μέχρι το 2019. Αμέσως δόθηκε δανεικός στην νεοσύστατη Atlanta United, σε μία κίνηση η οποία κρίθηκε καθοριστική για τον νεαρό Walkes. Στο MLS βρήκε την ευκαιρία να παίξει άμεσα ποδόσφαιρο και κατάφερε να ξεχωρίσει. Ανανέωσε τον δανεισμό του εκεί και ολοκλήρωσε την πρώτη του επαγγελματική σεζόν γεμάτη υποσχέσεις.

Η επιστροφή του στο Νησί, του επιφύλασσέ άλλον έναν δανεισμό, αυτήν την φορά στην μητέρα πατρίδα και στην πρωταθλήτρια της League Two, Portsmouth. Αν και ενσωματώθηκε στην ομάδα στα μέσα της σεζόν 2017/18 κατάφερε να κλειδώσει την δεξιά πτέρυγα της άμυνας των «Pompeys», με αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2018 να μετακομίσει μόνιμα εκεί. Στην παραμονή του στο Fratton Park πανυγύρισε την κατάκτηση του EFL Trophy σε έναν συγκλονιστικό τελικό απέναντι στην Sunderland, ενώ η ομάδα έφτασε ένα βήμα πρίν τον τελικό των play-off της League One. Έχοντας δημιουργήσει την φήμη του στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, κέρδισε πια μόνιμο συμβόλαιο στην Atlanta United, επιστρέφοντας εκεί ουσιαστικά που ξεκίνησε. Αυτή την φορά, όχι ως ένας νεαρός ανερχόμενος ποδοσφαιριστής αλλά ως ένας σύγχρονος πλάγιος αμυντικός που θα ανεβάσει το επίπεδο της άμυνας.

 

 

 

Aaron Molloy

Ημερομηνία Γέννησης: 11/01/1997

Τόπος Γέννησης: Δουβλίνο

Θέση: Κεντρικός Μέσος

Ομάδα: Portland Timbers

Η λίστα μας κλείνει με μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που έχει το status του rookie για την φετινή σεζόν. Παρόλα αυτά ο 23χρονος Molloy έχει ήδη χτίσει το όνομα του στο κολεγιακό ποδόσφαιρο, φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Penn State University την περσινή σεζόν. Έχει βαπτιστεί από τους Αμερικάνους ως ο «Ιρλανδός Paul Scholes», όχι μόνο λόγω της ginger φυσιογνωμίας του, αλλά κυρίως λόγω του στυλ παιχνιδιού του, το οποίο πλησιάζει αρκετά στου βετεράνου θρύλου της Manchester United. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος αγωνίζεται στην μεσαία γραμμή, με ιδιαίτερη έμφαση στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της θέσης αυτής, όπως είναι η σωστή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και οι γρήγορες και ενστικτώδεις εμπνεύσεις που καταλήγουν συχνά σε ασίστ.

 

 

 

Ξεκίνησε την καριέρα του στην ιρλανδική Drogheda United της δεύτερης κατηγορίας. Αγωνίστηκε το πρώτο μισό του 2016 με την αντρική ομάδα, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν έφυγε με υποτροφία στο Penn State University. Η κολεγιακή του καριέρα περιλάμβανε δύο δανεισμούς στην Reading United, ενώ καθιερώθηκε ως αρχηγός στην senior χρονιά του στην ομάδα του πανεπιστημίου, τους Nittany Lions. Σε 18 εμφανίσεις πέτυχε οκτώ γκολ και έξι ασσίστ, κερδίζοντας το βραβείο του Midfielder of the Year. Οι Portland Timbers δεν έχασαν την ευκαιρία και στο νούμερο «16» του πρώτου γύρου στο φετινό MLS SuperDraft τον έκαναν δικό τους. Δεδομένου πάντως της έλλειψης εμπειρίας σε επαγγελματικό επίπεδο, τον προώθησαν αμέσως στους Timbers 2, στην θυγατρική ομάδα που αγωνίζεται στο USL League.

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags