Facebook Pixel Sportdog.gr | Η ιρλανδική ομάδα που διαλύθηκε για 490 χιλιάδες ευρώ
| 2020-07-16 04:33:00

Η ιρλανδική ομάδα που διαλύθηκε για 490 χιλιάδες ευρώ

Sportdog Team
Η ιρλανδική ομάδα που διαλύθηκε για 490 χιλιάδες ευρώ

Περίπου 800 χιλιόμετρα μακριά από το Λονδίνο, την καρδιά της Premier League των μεγάλων και πλούσιων ομάδων, βρίσκεται η πόλη Λίμερικ, της οποίας η μόνη επαγγελματική ομάδα αγωνιζόταν στην εγχώρια Premier Division μέχρι το 2020, όταν οδηγήθηκε στην διάλυση της για χρέη που δεν ξεπερνούσαν τις 490 χιλιάδες ευρώ! Παρά το άδοξο τέλος της, η Limerick FC δεν πέρασε απαρατήρητη στα 83 χρόνια παρουσίας της στο ιρλανδικό ποδόσφαιρο.

Στις αρχές του 1930, η Επιτροπή Επαρχιακής Διαχείρισης του Λίμερικ (LDMC) διοργάνωσε μια σειρά από φιλικούς αγώνες μεταξύ μεγάλων ομάδων όπως η Waterford United και η Bray Unkowns FC (ομάδα που αργότερα ενσωματώθηκε στην Bray Wanderers FC) και μιας ομάδας νέων από την περιοχή. Η επιτυχία των αγώνων αυτών οδήγησε την LDMC στην απόφαση να δημιουργήσει μια τοπική ομάδα και να προσπαθήσει να ενταχθεί στην τότε Free State League, σημερινή League of Ireland. Τον Ιούνιο του 1937 η λίγκα έκανε αποδεκτή την αίτηση της Limerick FC, η οποία αντικατέστησε την Dolphin FC, μια ομάδα του Δουβλίνου, η οποία εκείνη την χρονιά αποχώρησε από το πρωτάθλημα.

Το σήμα της ομάδας διακοσμούσε διαχρονικά το κάστρο του Βασιλέως Ιωάννη της Αγγλίας, το οποίο βρίσκεται στην πόλη του Λίμερικ. Το κάστρο κατασκευάστηκε το 1200, με εντολή του βασιλιά και είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα διατηρημένα νορμανδικά κάστρα της Ευρώπης και εκτός από το σήμα της Limerick, διακοσμεί και το οικόσημο της πόλης. Η εμφάνιση του συλλόγου στις πρώτες σεζόν δεν είχε καμία σχέση με το πως κατέληξε να είναι τα επόμενα χρόνια. Οι φανέλες των παιχτών είχαν κόκκινες και άσπρες ρίγες και τα σορτς τους ήταν λευκά. Το 1941 αυτό άλλαξε, όταν η ομάδα αποφάσισε να αγοράσει τις φανέλες της Waterford, η οποία αποχώρησε την χρονιά εκείνη από το πρωτάθλημα και έτσι η Limerick ξεκίνησε να αγωνίζεται με μπλε φανέλες, από τις οποίες προέκυψε και το ψευδώνυμο της ομάδας, Super Blues.

Ο σύλλογος χρησιμοποιούσε διάφορα γήπεδα για έδρες ανά τα χρόνια, όμως είχε συνδεθεί ως ομάδα με το Markets Field, ένα γήπεδο που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία σταδίων της UEFA και έχει χωρητικότητα για περίπου 5,000 οπαδούς. Το Markets Field άνοιξε τις πόρτες του στη δεκαετία του 1880 και αρχικά χρησιμοποιούνταν για την φιλοξενία γαελικών αθλημάτων και συγκεκριμένα για αγώνες χέρλινκ και γαελικού ποδοσφαίρου. Επίσης από το 1886 μέχρι το 1957, υπήρξε έδρα και της Garryowen, της τοπικής ομάδας ράγκμπι και μια εκ των πιο πετυχημένων συνολικά στην χώρα. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το Markets Field φιλοξενούσε και κυνοδρομίες, μέχρι το 2010 όπου δημιουργήθηκε στην πόλη ένα γήπεδο ειδικά για αυτές και μεταφέρθηκαν εκεί. Τον Μάρτιο του 2011 το γήπεδο τελικά πέρασε στα χέρια της Limerick και επίσημα, αφού με δωρεά της JP McManus Charitable Foundation κατάφερε να το αγοράσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο John Patrick McManus υπήρξε μεγαλομέτοχος της Manchester United.

Ο πρώτος αγώνας των «Super Blues» διεξήχθη στις 22 Αυγούστου του 1937, στα πλαίσια του Dublin City Cup, μιας διοργάνωσης που ξεκίνησε το 1933 και σταμάτησε το 1973 και που παρά το όνομα της, συμμετείχαν σε αυτή ομάδες από ολόκληρη την Ιρλανδία και όχι μόνο από την πόλη του Δουβλίνου. Αντίπαλοι της Limerick στον αγώνα αυτό ήταν οι Shamrock Rovers, η πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας, η οποία όμως έχασε από τον τότε νεοσύστατο σύλλογο με 1-0. Παρά το δυνατό αυτό ξεκίνημα, το Dublin City Cup εκείνης της σεζόν κατέληξε στην Dundalk και η Limerick τελείωσε την χρονιά στη 10η θέση από τις 12. Παρά την κακή σεζόν, η ομάδα κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο, όταν στον επαναληπτικό τελικό του Munster Senior Cup που διεξήχθη στο Markets Field, κατάφερε να κερδίσει την Cork United με 1-0. Οι «Super Blues» κατάφεραν από εκείνη τη σεζόν και έπειτα να κατακτήσουν 27 τρόπαια. Δύο πρωταθλήματα Ιρλανδίας, δύο FAI Cup, τρία League of Ireland Cup, τρία πρωταθλήματα στην League of Ireland First Division, ένα League of Ireland Shield, δύο Dublin City Cup, ένα Munster Senior League και δεκατρία Munster Senior Cup.

Εκτός από τις εγχώριες διοργανώσεις, η Limerick είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει και έξι φορές σε ευρωπαϊκές, παίζοντας συνολικά δώδεκα παιχνίδια. Στη σεζόν 1960/61, οι «Super Blues» συστήθηκαν στην ποδοσφαιρική Ευρώπη παίζοντας στον προκαταρκτικό γύρο του European Cup (σημερινό UEFA Champions League) με την ελβετική Young Boys, από την οποία έχασαν στον πρώτο αγώνα 0-5 και στον δεύτερο 2-4. Στη σεζόν 1965/66, η Limerick επέστρεψε στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αυτή τη φορά για να παίξει στον πρώτο γύρο του European Cup Winners’ Cup κόντρα στην CSKA Cherveno Zname (σημερινή CSKA Sofia), με την οποία στάθηκε και πάλι άτυχη, χάνοντας 1-2 στον πρώτο αγώνα και 0-2 στον δεύτερο. Λίγα χρόνια μετά, στη σεζόν 1971/72 η ομάδα επέστρεψε και πάλι στο European Cup Winners’ Cup για να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά την Torino στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, μη καταφέρνοντας για ακόμα μια φορά να ανταπεξέλθει και χάνοντας 0-1 και 0-4. Η σεζόν 1980/81 ήταν πολύ ιδιαίτερη για την Ευρωπαϊκή ιστορία του σύλλογου μιας και στον πρώτο γύρο του European Cup, οι «Super Blues» κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την «Βασίλισσα» Real Madrid από την οποία όπως ήταν λογικό έχασαν και στους δύο αγώνες με 1-2 και 1-5! Οι επόμενες δύο σεζόν, έμελλε να είναι και οι τελευταίες σεζόν στις οποίες η ιρλανδική ομάδα κατάφερε να βρεθεί στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Στη σεζόν 1981/82 αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο του UEFA Cup την «γειτόνισσα» Southampton με την οποία, παρά την ήττα της με 0-3 στον πρώτο αγώνα, κατάφερε να κάνει την πρώτη της ισοπαλία στην Ευρώπη στην δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση η οποία έληξε 1-1. Οι «Super Blues» αποχαιρέτησαν την Ευρώπη οριστικά στη σεζόν 1982/83 με δύο αγώνες κόντρα στην ολλανδική Alkmaar στον προκαταρκτικό γύρο του European Cup Winners’ Cup, φέρνοντας στον πρώτο αγώνα την δεύτερη τους ευρωπαϊκή ισοπαλία, τελειώνοντας το παιχνίδι με 1-1. Στον δεύτερο αγώνα η Alkmaar δεν χαρίστηκε στην Limerick και την κέρδισε με 0-1.

Παρά τις επιτυχίες της, τα επόμενα χρόνια η ομάδα του Λίμερικ έχασε την ισχύ της, καταλήγοντας τον Δεκέμβριο του 2019 με ένα χρέος κοντά στις 490,000 ευρώ, το οποίο ήταν αρκετό για να μην λάβει άδεια για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα τη σεζόν 2020/21 και να οδηγήσει την ομάδα σε διάλυση-σοκ!

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags