Facebook Pixel Sportdog.gr | Από τα αλώνια στα σαλόνια! Η 133χρονη ιστορία της Γουίκομ τα σπάει
| 2020-07-25 04:33:00

Από τα αλώνια στα σαλόνια! Η 133χρονη ιστορία της Γουίκομ τα σπάει

Sportdog Team
Από τα αλώνια στα σαλόνια! Η 133χρονη ιστορία της Γουίκομ τα σπάει

1 Ιουλίου 2019. H Wycombe με μόλις εννέα παίκτες στο ρόστερ της, ξεκινάει την προσπάθεια της στην League One, ως φαβορί για τον υποβιβασμό μετά την προ διετίας άνοδο της από την League Two! 13 Ιουλίου 2020. Η Wycombe επικρατεί με 2-1 της Oxford United και κερδίζει τον προβιβασμό στην Championship για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Έχοντας ιδρυθεί το μακρινό 1887 από νεαρούς εμπόρους επίπλων στην εργατική περιοχή του Χάι Γουίκομ, η Wycombe Wanderers ξεκίνησε ως μια ακόμη ερασιτεχνική ομάδα -από τις πολλές που ιδρύονταν εκείνη την περίοδο-, παίζοντας ως επί το πλείστον φιλικούς αγώνες με άλλους συλλόγους και συμμετέχοντας παράλληλα στο Κύπελλο Ερασιτεχνών Αγγλίας. Σε αυτόν τον σύλλογο όμως υπήρχε κάτι το διαφορετικό. Οι περισσότεροι από τους αντιπάλους τους μετατρέπονταν σταδιακά σε επαγγελματικά σωματεία, συμμετέχοντας στις επίσημες αγγλικές κατηγορίες. Στην Wycombe όμως δεν έδειχναν παρόμοιο ενδιαφέρον. Ενώ η πλειοψηφία των ομάδων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 είχαν «εισαχθεί» σε πιο αναγνωρίσιμες λίγκες, οι «Chairboys» βολεύονταν με την συμμετοχή τους στην Hellenic League.

Είχαν επιλέξει έναν δρόμο διαφορετικό. Αυτόν της αφάνειας και της απόλαυσης του παιχνιδιού. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όμως αυτό άλλαξε. Η προσέλευση στο πρώην γήπεδο της ομάδας είχε πέσει δραματικά και το Loakes Park έκλεισε τις πύλες του για να ανοίξει το Adams Park. Και αυτή η αλλαγή σηματοδότησε και την αλλαγή στην… «ταυτότητα» της Wycombe. To 1986 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Conference, υποβιβάστηκε αμέσως, ανέβηκε εκ νέου και παρέμεινε εκεί για άλλη μια πενταετία. Μέχρι που το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε, όταν το 1993 η ομάδα σήκωσε πανηγυρικά τον τίτλο, περνώντας για πρώτη φορά το κατώφλι της Football League.

 

Με τον Martin O’Neill στα πρώτα του προπονητικά βήματα, η Wycombe στο ντεμπούτο της στα επαγγελματικά στρώματα έδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής. Η πρώτη χρονιά στην League Two ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένη. O σύλλογος με εξαιρετικό ποδόσφαιρο τερμάτισε στην 4η θέση, κέρδισε μια θέση στα play-offs και συνάμα την άνοδο, υποτάσσοντας τις Carlisle United και Preston North End. Και αυτό ήταν! Από το 1994 μέχρι και την φετινή σεζόν η Wycombe παρέμεινε μέλος της Football League! Tο 2001 με τον Lawrie Sanchez προπονητή έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του FA Cup, σε μια φρενήρη πορεία που σταμάτησε στην Liverpool, ενώ το 2004 υποβιβάστηκε στην League Two. To 2006 με προπονητή τον Paul Lambert έκανε ακόμα ένα τρελό «run» μέχρι τα ημιτελικά του League Cup, ενώ επέστρεψε πίσω στην League One την διετία 2010-2012 για να υποβιβαστεί εκ νέου. Η επόμενη σεζόν ήταν αυτή που έμελλε να φέρει την Wycombe εδώ που βρίσκεται σήμερα, όταν ο σύλλογος πέρασε στην εποχή του Ainsworth!

Gareth Ainsworth: Βήμα βήμα για την δόξα!

Στην πρώτη του προπονητική απόπειρα, ούτε ο ίδιος ο Gareth δεν θα μπορούσε να πιστέψει αυτό που κατόρθωσε μια εξαετία αργότερα. Ανέλαβε την Wycombe ως υπηρεσιακός αντικαταστάτης του Gary Waddock, με τον σύλλογο να βρίσκεται μετά από επτά παιχνίδια στον πάτο της βαθμολογίας της League Two. Παρά το γεγονός ότι η Wycombe ήταν για αρκετό καιρό ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό στην Conference, χάρη στο tactic game και την σωστή αξιοποίηση παικτών, τερμάτισε στην 15η θέση με 60 βαθμούς, εννέα πάνω από την υποβιβασθείσσα Barnet. H επόμενη σεζόν λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε ναυάγιο, με την ομάδα του Adams Park να παραμένει στην κατηγορία χάρη στην ισοβαθμία με την Bristol Rovers στους 50 βαθμούς!

 

Εκείνη ήταν η κομβική χρονιά που αποτέλεσε αφορμή να αλλάξει οριστικά «σελίδα». Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα του καλοκαιριού από τον Ainsworth έπιασε τόπο, με 14 παίκτες να αποχωρούν και ακόμη έξι να παραχωρούνται δανεικοί. Στην θέση τους ήρθαν έμπειροι παίκτες αλλά και δανεικοί νεαροί από ομάδες της Championship. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Alfie Mawson, ο οποίος έλαμψε με την γαλάζια φανέλα, έχοντας προηγουμένως αποτύχει με τις φανέλες των Maidstone, Welling και Luton Town. Αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας ήταν η Wycombe να τερματίσει στην 4η θέση, έναν βαθμό πίσω από την Bury. Μπορεί την άνοδο εν τέλει να κέρδισε η Southend μέσω των play-offs, ωστόσο έθεσε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον που καθυστέρησε για περίπου μια τετραετία, όμως συνέβη!

Η σεζόν 2017/18 θα σηματοδοτούσε το τέλος της εποχής της Wycombe στην League Two. Η κατάκτηση της 3ης θέσης, αυτόματα σήμαινε και την άνοδο στην League One. Ο Ainsworth είχε την τύχη να διαχειριστεί ένα εξαιρετικό σύνολο με παίκτες όπως o Eberechi Eze, ο Joe Jacobson, ο Αιγύπτιος cult-hero των χαμηλότερων αγγλικών κατηγοριών Adam El Abd και φυσικά ο Adebayo Akinfenwa. H άνοδος ήταν μονόδρομος αυτή την φορά για τον ταλαντούχο προπονητή και φυσικά απέδειξε σε όλους τι ήταν ικανή να κάνει η δική του Wycombe, την οποία υπηρέτησε και ως παίκτης για περίπου μια οκταετία. Φυσικά όσοι πίστεψαν ότι το πέρασμα από την League One θα ήταν παρωδικό, μάλλον είχαν δίκιο. Μόνο που ήταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η περυσινή σεζόν έβρισκε τους «Chairboys» να έχουν τερματίσει στην 17η θέση και να έχουν κερδίσει άξια την παραμονή τους στην κατηγορία. Ορισμένα εσωτερικά προβλήματα όμως ανάγκασαν τον προπονητή να προβεί σε ακόμα ένα ξεσκαρτάρισμα!

 

 

Εννέα παίκτες μόλις ξεκίνησαν το φετινό campaign της League One, με το ρόστερ να χτίζεται ουσιαστικά -ξανά- από το μηδέν. Μόνο που στάθηκε ικανό, όχι μόνο να διατηρήσει εκ νέου την ομάδα στην κατηγορία, αλλά και να την ανεβάσει ανέλπιστα στην Championship για πρώτη φορά στην ιστορία της! Mε τον Ryan Allisop «κέρβερο» κάτω από τα δοκάρια, τις μόνιμες σταθερές του συλλόγου Dominic Gape, Joe Jacobsοn, Anthony Stewart και τους «γερόλυκους» Matt Bloomfield και Adebayo Akinfenwa η ομάδα από το Μπάκιγχαμσαϊρ έκανε την έκπληξη, τερμάτισε στη 4η θέση κι αφού ξεπέρασε τα εμπόδια των Fleetwood και Oxford, θα βρίσκεται από την νέα σεζόν στο μαραθώνιο πρωτάθλημα της Championship.

Beast Mode On!

Η ομάδα καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν δεν στερήθηκε πρωταγωνιστές, όμως κανένας δεν αγγίζει σε αναγνωρισιμότητα και φήμη τον 38χρονο πια Adebayo Akinfenwa. Έναν επιθετικό που οι περισσότεροι γνωρίσαμε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την φανέλα της Northampton. Ο θηριώδης αυτός φορ γνώρισε την απαξίωση από πολύ μικρή ηλικία, καθότι η σωματοδομή του δεν θύμιζε σε τίποτα αυτήν ενός κανονικού ποδοσφαιριστή. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την Λιθουανία (!) και την Atlantas Klaipeda στην οποία δεν έμεινε για παραπάνω από ένα εξάμηνο εξαιτίας της ρατσιστικής συμπεριφοράς εναντίων του.

Κατόπιν έκανε το ταξίδι στην Ουαλία για την Barry Town, πριν μετακομίσει μόνιμα στην πατρίδα του και το αγγλικό ποδόσφαιρο. Boston United, Rushden & Diamonds, Leyton Orient και Doncaster δεν ικανοποιήθηκαν ποτέ από τις αρετές του παίκτη, με την πρώτη ομάδα που βρέθηκε να αξιοποιεί πλήρως το ταλέντο του να είναι η Torquay. Στην συνέχεια ακολούθησαν άκρως επιτυχημένα περάσματα με Swansea, Northampton (x2), Gillingham (x2) και AFC Wimbledon, με την Wycombe να είναι ο τελευταίος σταθμός του παίκτη. Μετά από περίπου 720 συμμετοχές και 226 τέρματα σε League One και League Two, ο «Beast» ανανέωσε το συμβόλαιο του για ακόμα ένα έτος και πλέον θα τον δούμε να αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας. Ελπίζουμε πριν «κρεμάσει» τα παπούτσια του, να τον δούμε και στην Premier League και δεν είναι διόλου απίθανο να τα καταφέρει…

ΠΗΓΗ: eyap.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags