Facebook Pixel Sportdog.gr | AFC Wimbledon: Επιστροφή στο σπίτι της
| 2021-07-31 04:33:00

AFC Wimbledon: Επιστροφή στο σπίτι της

Sportdog Team
AFC Wimbledon: Επιστροφή στο σπίτι της

Τι είναι αυτό που ορίζεται ως trademark ενός συλλόγου; Είναι το έμβλημα; Είναι τα χρώματα και το σχέδιο στην φανέλα (βλ. Ajax); Είναι μήπως ο λαός που ακολουθεί πιστά την ομάδα; Είναι όλα αυτά μαζί και κάτι ακόμα, που θεωρείται ταυτόσημο με την ιστορία ενός club: το ίδιο το γήπεδο, το «σπίτι» των φιλάθλων της ομάδας. Πολλές οι ομάδες εκείνες που για οποιοδήποτε λόγο βίωσαν τον «ξεριζωμό» από την έδρα τους, το «σπίτι» τους όπως είπαμε λίγο πιο πάνω, εμείς όμως στις επόμενες γραμμές θα σταθούμε σε μια ομάδα, την AFC Wimbledon. Mια ομάδα που πέρασε την δική της προσωπική οδύσσεια σε όλα τα επίπεδα. Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από μια αρχή.

30 Μαΐου 2002: Κάτι περισσότερο από 19 χρόνια πριν, στο Μέρτον (προάστιο στο νοτιοδυτικό Λονδίνο) ιδρύθηκε από το «Dons Trust», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, η AFC Wimbledon, από την τρέλα και την αγάπη των οπαδών της «original» Wimbledon να ξαναδούν την κιτρινομπλέ φανέλα με το «Womble» στο στήθος να αγωνίζεται και πάλι μπροστά στα μάτια τους. Να έχουν δηλαδή υπό τον πλήρη έλεγχο τους, αυτό που ο επιχειρηματίας Peter Winkelman και οι τότε ιδιοκτήτες της «origina» Wimbledon τους στέρησαν, την ίδια τους την ομάδα. Η εμπλοκή του Pete Winkelman κρίνεται ακόμα πιο αμφιλεγόμενη, καθώς ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την μετακόμιση του παλιού συλλόγου στο… γειτονικό Μίλτον Κέινς, μόλις 60 μίλια μακριά από την ιστορική έδρα του συλλόγου.

Με τις «αμαρτίες του παρελθόντος» να φεσώνουν την ομάδα κατά 30 εκ. λίρες, το club μπήκε σε καθεστώς διαχείρισης τον Ιούνιο του 2003 και τον επόμενο Σεπτέμβρη έπαιξε το πρώτο του ματς μακρυά από το «σπίτι» του. Το τέλος της χρονιάς εκείνης βρίσκει τον σύλλογο να υποβιβάζεται στην Nationwide Division Two (την σημερινή League Two), έχοντας πια νέα ιδιοκτησία. Ο Winkelman με το κονσόρτιουμ (σ.σ. InterMK consortium) στο οποίο ήταν επικεφαλής, όντως «έσωσε» τον σύλλογο, όμως με τους δικούς του όρους, με εκείνον «διευθυντή». Και κάπως έτσι, τον Ιούνιο του 2004, με τις ευλογίες της FΑ εγένετο η Milton Keynes Dons FC με νέο έμβλημα και με ολόλευκη φανέλα, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό κιτρινο-μπλέ και με έδρα το Stadium MK στο Μπλέτσλι του Μίλτον Κέινς, που ολοκληρώθηκε το 2007.

Παρόλο που το κονσόρτιουμ δήλωνε πως η MK Dons διατηρεί δεσμούς με το ένδοξο παρελθόν, ο αγγλικός φίλαθλος κόσμος είδε με καχυποψία την μετακόμιση της «original» Wimbledon, χαρακτηρίζοντάς την ως «US-franchising», μια συνήθη τακτική ομάδων σε διάφορα αθλήματα στις ΗΠΑ να μετακομίζουν από πόλη σε πόλη και να… μεταμορφώνονται εξ ολοκλήρου. Επιστρέφοντας στο 2002, οι φίλοι των παλιών «Dons», αν και ένιωθαν προδομένοι, δεν ακολούθησαν το νέο «μόρφωμα» και έτσι, προχώρησαν στην δημιουργία της AFC Wimbledon και δήλωσαν συμμετοχή στην Combined Counties League, με ανοιχτά για το κοινό δοκιμαστικά, όπου ο καθένας -κυριολεκτικά- μπορούσε να δοκιμαστεί και αν πείσει, να παίζει πλέον για τα χρώματα του club. Η άνοδος στην Isthmian League First Division ήταν άμεση.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags