Facebook Pixel Θεσσαλονίκη: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από την αστυνομία - Σε πόσες συλλήψεις οπαδών είχαν προχωρήσει το 2021;
Ποδόσφαιρο
| 2022-03-01 23:20:00

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από την αστυνομία - Σε πόσες συλλήψεις οπαδών είχαν προχωρήσει το 2021;

Sportdog Team
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ από την αστυνομία - Σε πόσες συλλήψεις οπαδών είχαν προχωρήσει το 2021;

Σοκάρουν τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) και οι συνολικοί αριθμοί που προκύπτουν από επεισόδια οπαδικής απόχρωσης που έχουν σημειωθεί από το 2017 μέχρι σήμερα, όπως παρουσιάσθηκαν στην ημερίδα της Ένωσς Αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Θεόδωρος Τσαϊρίδης

Θεσσαλονίκη: Σοκάρουν τα στοιχεία της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στους Αγωνιστικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) και οι συνολικοί αριθμοί που προκύπτουν από επεισόδια οπαδικής απόχρωσης που έχουν σημειωθεί από το 2017 μέχρι σήμερα, όπως παρουσιάσθηκαν στην ημερίδα της Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Σ’ ότι αφορά τα στοιχεία ξεκινώντας με τη δραστηριότητα της ΥΑΒΑΧ από το 2017, το συγκεκριμένο έτος, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 συλλήψεις και σημειώθηκαν 38 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 7 συλλήψεις και οι 17 ταυτοποιήσεις προήλθαν από οπαδούς του ΠΑΟΚ, 8 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 12 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Ηρακλή, 4 συλλήψεις και 1 ταυτοποίηση έγινε σε οπαδούς λοιπών ομάδων, ενώ υπήρξαν και 7 συλλήψεις οπαδών του Παναθηναϊκού. Συνολικά συντάχθηκαν 32 δικογραφίες.

Το 2018 έγιναν συνολικά 36 συλλήψεις και 20 ταυτοποιήσεις οπαδών που συμμετείχαν σε κάποια συμπλοκή ή περιστατικό οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα, 7 συλλήψεις και 10 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς της ομάδας του ΠΑΟΚ, 1 σύλληψη και τέσσερις ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Άρη, 11 συλλήψεις και 4 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Ηρακλή, 17 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς λοιπών ομάδων, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 36 δικογραφίες.

Ένα χρόνο αργότερα (2019) η δραστηριότητα της ΥΑΒΑΧ κατέγραψε 22 συλλήψεις και 58 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 17 συλλήψεις και οι 22 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 3 συλλήψεις και οι 19 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 2 συλλήψεις έγιναν σε οπαδούς λοιπών ομάδων, 17 ταυτοποιήσεις σε οπαδούς του Αγροτικού Αστέρα, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 16 δικογραφίες.

Το 2020 το lockdown φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο καθώς, σημειώθηκαν 16 συλλήψεις και 60 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 12 συλλήψεις και 32 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 4 συλλήψεις και 11 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς του Άρη, 17 οπαδοί του Αγροτικού Αστέρα ταυτοποιήθηκαν, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 11 δικογραφίες.

Τέλος την περασμένη χρονιά (2021), καταγράφηκαν 28 συλλήψεις και 24 ταυτοποιήσεις. Από αυτές οι 20 συλλήψεις και οι 20 ταυτοποιήσεις αφορούν οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι 14 συλλήψεις και οι 12 ταυτοποιήσεις οπαδούς του Άρη, 4 συλλήψεις και 2 ταυτοποιήσεις έγιναν σε οπαδούς άλλων ομάδων, ενώ συντάχθηκαν συνολικά 11 δικογραφίες.

Η ΥΑΒΑΧ έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά…

«Όπως καταλαβαίνετε από το 2017 μέχρι το 2021 η ΥΑΒΑΧ προχώρησε σε 200 ταυτοποιήσεις δραστών και 120 συλλήψεις. Αντιλαμβάνεστε, ότι για όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο οπαδικής βίας, η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας μαζί με άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, έκαναν αυτό που έπρεπε. Το γιατί δεν περιορίστηκε η αθλητική βία, είμαστε εδώ να συζητήσουμε και να προτείνουμε και λύσεις», τόνισε αρχικά ο κ. Τσαϊρίδης.

Και πρόσθεσε πως «η άλλη λύση του προβλήματος είναι η προληπτική αστυνόμευση, η οποία έχει περάσει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθούν οι περιπολίες έτσι ώστε να γίνονται οι προληπτικοί έλεγχοι και να μη φτάνουμε σε αυτά τα τραγικά περιστατικά. Διότι όπως είδαμε και στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, οι δράστες κατέβηκαν από τα οχήματά τους, χτύπησαν, δολοφόνησαν, έφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μετέπειτα. Όχι με ευθύνη των αστυνομικών, αλλά λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ελάχιστες περιπολίες να ασχοληθούν με το πραγματικό έγκλημα».

Οι δράστες πρέπει να δικάζονται άμεσα

Ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ υπογράμμισε επίσης ότι η αυστηροποίηση των νόμων για τέτοιου είδους περιστατικά, είναι προς της σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε όμως πως «κάποιες δεσμεύσεις, θέλουμε να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Είδαμε για παράδειγμα ότι ο πρώτος δράστης που συνελήφθη, το 2019 είχε επίσης συλληφθεί για παρόμοιο περιστατικό που σημειώθηκε 100 μέτρα πιο πάνω από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη. Μέχρι το 2022 που έφτασε στο σημείο να προβεί σε παρόμοια πράξη δεν έχει δικαστεί. Οι δράστες του τελικού στο Βόλο, ενώ έχουν συλληφθεί δεν έχουν ακόμη δικαστεί. Άρα όταν μιλάμε για προτεραιότητα, πρέπει να γίνουμε συγκεκριμένοι. Οι όποιοι δράστες περιστατικών, θα πρέπει να προφυλακίζονται έτσι ώστε να δικάζονται άμεσα και όχι να συνωστίζονται στα ολιγομελή Αστυνομικά Τμήματα».

Τέλος αναφορικά με τις ευθύνες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, ο Θεόδωρος Τσαϊρίδης σημείωσε ότι «με βάση τα όσα έχουμε βιώσει οι ΠΑΕ και τα εκάστοτε Ερασιτεχνικά Σωματεία φέρουν την κύρια ευθύνη. Εδώ οι ποινές, πρέπει να είναι εξοντωτικές, έτσι ώστε να θωρηθούν ως οι κύριοι υπεύθυνοι και να ασχοληθούν με το πρόβλημα του χουλιγκανισμού και όχι να βάζουν την αστυνομία μπροστά προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους. Απαιτούμε πλέον από την ελληνική Πολιτεία να ξεριζώσει το φαινόμενο της οπαδικής βίας».

Πηγή: grtimes

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags