Facebook Pixel Ολυμπιακός: Ομάδα που αρνείται να χάσει ο Ολυμπιακός - Εκανε δήλωση πρωταθλητή στη Μαδρίτη!
Μπάσκετ
| 2022-10-20 13:42:00

Ομάδα που αρνείται να χάσει ο Ολυμπιακός - Έκανε δήλωση πρωταθλητή στη Μαδρίτη!

του Θοδωρή Σούκα
Ομάδα που αρνείται να χάσει ο Ολυμπιακός - Έκανε δήλωση πρωταθλητή στη Μαδρίτη!

Ο "τζουντόκα" Σλούκας, ο Ταβάρες που πήγε για... τσάι και ο Λαρεντζάκης που φόρεσε τα παπούτσια του Ντόρσεϊ. Πρώτο βιολί όμως παραμένει ο Βεζένκοφ...

Με περίπου τρία δευτερόλεπτα να απομένουν για να τελειώσει ο αγώνας στην Μαδρίτη, ο “τζουντόκα” Κώστας Σλούκας έστειλε για… τσάι τον θηριώδη Ταβάρες και σφράγισε για τον Ολυμπιακό στη Μαδρίτη, ένα σπουδαίο διπλό (το δεύτερο, σε τρεις αγώνες στην Ευρωλίγκα). Ο διεθνής άσος αντιπαρέβαλε στα τεράστια σωματικά προσόντα του σέντερ των Μαδριλένων την οξυδέρκεια του, χρησιμοποίησε με λίγα λόγια την δύναμη του αντιπάλου του προς όφελος του. Κατά κάποιον τρόπο αυτή ήταν και η εικόνα του αγώνα.

Η ευστοχία από τα 6,75μ (14/32, 43.8%), ο ενθουσιασμός και η δύναμη της έδρας, έκαναν την Ρεάλ να νιώθει ανίκητη, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός (που υποτίθεται ότι είναι πλέον πολύ δυνατός στο τρίποντο) είχε μόλις 6/21 σουτ, ποσοστό 28.6%!  Μετά από δύο συνεχόμενους εκτός έδρας αγώνες (νίκη με Παναθηναϊκό και ήττα από Μπαρτσελόνα) η “Βασίλισσα” ήταν αποφασισμένη να συνδυάσει, την πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση μπροστά στο κοινό της με νίκη, αλλά η ομάδα (με όλη την σημασία της λέξης) του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε αντίθετη άποψη, έστω κι αν στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα η Ρεάλ ήταν μπροστά στο σκορ και η εικόνα του ματς έδινε την εντύπωση ότι, παρά την άρνηση του Ολυμπιακού να χάσει, η ήττα ήταν αναπόφευκτη. Η Ρεάλ πήρε αρκετές φορές διαφορές πέντε, έξι, επτά και οκτώ πόντων, αλλά ο νταμπλούχος Ελλάδας, ενάντια στους οιωνούς, έβρισκε πάντα τον τρόπο να επιστρέφει. 

Ο Λαρεντζάκης φόρεσε για άλλη μια φορά τα παπούτσια του Ντόρσεϊ. Πέτυχε οκτώ καθοριστικούς πόντους με δύο τρίποντα, (το δεύτερο 1.33” πριν το τέλος, με το οποίο έκανε το 83-82). Εβγαλε άμυνες, έκλεψε την μπάλα στην επόμενη φάση, δίνοντας το δικαίωμα στον Σλούκα να βάλει μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, ενώ κέρδισε και δύο επιθετικά φάουλ, χαρίζοντας πολύτιμες κατοχές στην ομάδα του. Τι άλλο να κάνει για να χαρακτηριστεί game changer;

Σταθερή αξία σε όλο το ματς ήταν για άλλη μια φορά ο Βεζένκοφ με νταμπλ-νταμπλ (23 πόντους και δώδεκα ριμπάουντ). Είπαμε, αυτός θα είναι το πρώτο βιολί της ορχήστρας του μαέστρου Μπαρτζώκα. Από κοντά και ο Σλούκας με 14 πόντους και επτά ασίστ και ο Μπολομπόι με έντεκα πόντους και 5/6 βολές. Η ευστοχία των δύο τελευταίων στις βολές (10/11 συνολικά) ήταν επίσης καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα.

Κι αν ο Σλούκας παγίδεψε τον Ταβάρες με το μυαλό του, ο Μακίσικ των δέκα πόντων, το έκανε χρησιμοποιώντας και την εκρηκτικότητα του. Μεγάλη μαγκιά του Αμερικανού (και του Μπαρτζώκα φυσικά που του έδωσε την εντολή) να επιτεθεί στο πρόσωπο του σέντερ από το πράσινο Ακρωτήρι. Οταν μπορείς να του βάλεις τέτοια καλάθια, του σπας τον τσαμπουκά, τον κάνεις να αμφιβάλλει ότι είναι απροσπέλαστος. Ο Μακίσικ με το θράσος του, άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο στον Σλούκα στο φινάλε. Το μυαλό του Ταβάρες είχε “χαλάσει” και πήδηξε με μανία να κόψει τον κατά τριάντα πόντους (παραπάνω αν συνυπολογιστεί και το άνοιγμα χεριών) πιο κοντό Ελληνα playmaker. Οταν το μόνο που χρειαζόταν πιθανότατα για να του κάνει την ζωή δύσκολη, ήταν να στηθεί μπροστά του με τα χέρια ψηλά. Ο Κέιναν (όπως ο ίδιος προφέρει το όνομά του) έκανε για άλλη μια φορά λίγα πράγματα. Ο Ολυμπιακός περιμένει σίγουρα περισσότερα, αλλά το ένα και μοναδικό τρίποντο που έβαλε μοιάζει στα μάτια μου υπερπολύτιμο, έτσι όπως κυλούσε ο αγώνας. 

Σας το είπα και το ομολόγησε και ο Μπαρτζώκας, ότι ο Ολυμπιακός είναι πια ομάδα των πολλών και όχι ομάδα του ενός και η φιλοσοφία αυτή θα είναι και το μεγάλο του όπλο φέτος. Το τρία στα τρία δίνει τεράστια ψυχολογική ώθηση στην ομάδα, που πάει στην Βιτόρια για ντέρμπι κορυφής με αντίπαλο την Μπασκόνια, που έχει επίσης ρεκόρ 3-0 (και 14,1 τρίποντα ανά σαραντάλεπτο, την ώρα που ο Ολυμπιακός έχει μόλις οκτώ). Η ταύτιση των δύο ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στην συλλογή βαθμών, αλλά και στους πόντους. Ο Ολυμπιακός έχει 259-237 (+22) και οι Βάσκοι 262-235 (+27), μόνο που οι νίκες των ερυθρόλευκων σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη είναι πιο ηχηρές.  

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαέστρος Σλούκας, άλλη κλάση ο Βεζένκοφ - Φουλ για πρωτιά ο Ολυμπιακός - Παραφωνία ο… NBAer! 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags