Η νέα τηλεοπτική συμφωνία στην Αγγλία για την τριετία 2016-2019 εκτόξευσε την αξία της Πρέμιερ Λιγκ αλλά η μεγάλη πρόκληση για τις ομάδες θα είναι τα σχεδόν 80 εκατομμύρια λίρες επιπλέον που θα μπουν στα ταμεία της κάθε ομάδας για αυτό το διάστημα να μην εκτοξεύσουν και άλλο την φούσκα των μεταγραφών μπαίνοντας επιπλέον στις αμοιβές των ατζέντηδων!

Γιατί κακά τα ψέματα, αυτό συμβαίνει με τα τεράστια τηλεοπτικά συμβόλαια στις χώρες που έχουν ικανό προϊόν για να προσελκύσουν τέτοια ποσά. Τροφοδοτείται ένα τέρας απληστίας των παικτών που ζητάνε ολοένα και μεγαλύτερα συμβόλαια, με τους ατζέντηδες τους να πιέζουν διαρκώς για ανανεώσεις! Η παράνοια συμβαίνει από τις αρχές του 2000 και ύστερα όταν μέσω των τηλεοπτικών συμβολαίων, των νέων συμφωνιών με τους χορηγούς για τις φανέλες και τα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ, μία ομάδα (όπως η Άρσεναλ για παράδειγμα που κάθε χρόνο μετέχει στην κορυφαία διοργάνωση) εκτοξεύει κάθε χρόνο το μπάτζετ της και τότε οι ατζέντηδες των σούπερ σταρ της τρίβουν τα χέρια τους!

Το τι συμβαίνει το βλέπετε διαρκώς. Με το που υπογράφεται, Ιούλιο μήνα, να νέο συμβόλαιο τεσσάρων χρόνων για παράδειγμα, 18 μήνες μετά, από τον Δεκέμβριο δηλαδή του επόμενου έτους αρχίζει η παραφιλολογία για καινούργια συμφωνία! Και αυτό τραβάει συνήθως άλλο ένα εξάμηνο, με διάφορα δημοσιεύματα αθώα η μη, που ουσιαστικά ρίχνουν νερό στο μύλο. Όταν πια μεσολαβούν μόλις δύο χρόνια για τη λήξη του συμβολαίου η ομάδα είναι αιχμάλωτη! Όταν φτάσει δε η απόσταση στους 18 μήνες τα δημοσιεύματα πληθαίνουν. Με μία καλή χρονιά ένας παίκτης απαιτεί τον ουρανό με τα άστρα και τότε αρχίζουν οι εικασίες! Αν μάλιστα παίζει πολύ καλά, η πίεση είναι αφόρητη για να τον «δέσει» η ομάδα γρήγορα για να μην τον χάσει. Αν κυλήσει και άλλος καιρός και είμαστε ένα χρόνο μακριά από τη λήξη και κρατά την ελευθερία ουσιαστικά στα χέρια του, ακόμη και αν δεν παίζει καλά, η κουβέντα γίνεται πια στο επίπεδο του πόσο πολύ τον έχει επηρεάσει η ιστορία με την ανανέωση! Η ομάδα νοιώθει σε ομηρία και μονά ζυγά θα βγει χαμένη!

Όλα αυτά έχουν άμεση σχέση με τα τεράστια ποσά που μπαίνουν στα ταμεία από την τηλεόραση. Και σε μία χώρα που τα γήπεδα γεμίζουν, θα έπρεπε κανονικά να γυρίζουν με κάποιον τρόπο οι σύλλογοι στους οπαδούς, με μείωση των εισιτηρίων διαρκείας κάτι από την τεράστια πίτα! Αντίθετα αυτοί που θα γιόρταζαν χτες, ήταν οι αδηφάγοι μάνατζερ που ξέρουν πως ο τραπεζικός τους λογαριασμός από αυτή τη συμφωνία θα εκτοξευτεί, ειδικά αν έχουν μερικούς σούπερ σταρ στη διάθεση τους!

Η περίπτωση με την Λίβερπουλ και την ομηρία που βρίσκεται από ένα 20χρονο παιδί (τον Στέρλινγκ) είναι χαρακτηριστική. Μπορεί να είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του φέτος αλλά δεν είναι λίγες και οι 90.000 λίρες την εβδομάδα που του προτείνει η ομάδα, για ανανέωση ενός συμβολαίου που τώρα είναι στα 35.000! Και όμως ο εκπρόσωπος του, ο οποίος έφυγε από την εταιρεία που ανήκε για να δημιουργήσει το δικό του γραφείο, στυλώνει τα πόδια! Η ευκαιρία που έχει μπροστά του είναι ολοφάνερη, αφού πιστεύει πως με τον Στέρλινγκ ως αιχμή δόρατος θα προσελκύσει μερικούς ακόμη καλούς παίκτες ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στο δικό του παντελόνι και όχι κάπου που ήταν απλώς υπάλληλος! Και στο γαϊτανάκι αυτό μπλέκει όλο το σύστημα με τις ορέξεις του καθενός εκπροσώπου να ταλανίζουν ολόκληρο το σύστημα! Ο ίδιος ατζέντης το καλοκαίρι του 2013, παρακαλούσε τον Ρότζερς και τη Λίβερπουλ να του δώσουν μία ακόμη ευκαιρία και να μην τον παραχωρήσουν αφού δεν έμοιαζε να έχει μέλλον στο Μέλγουντ! Τότε του δόθηκε και ένα ποσό 35.000 λιρών εβδομαδιαίως, ανεβαίνοντας από τις βασικές 10.000 που εισέπραττε πριν! Τώρα αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί πως αν δεν τον ικανοποιήσουν οι προτάσεις στο «Άνφιλντ» θα πάρει τον πελάτη του και θα πάει σε άλλες πολιτείες! Ωμός εκβιασμός!

Σίγουρα με την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας των 5,135 δις λιρών που κατάφερε η Πρέμιερ Λιγκ να πάρει από το SKYSPORTS και BT Sports, οι ατζέντηδες θα γίνουν ακόμη πιο κυνικοί! Αλλά αυτός είναι κανόνας της αγοράς.

Με τη νέα συμφωνία κάθε ομάδα της Πρέμιερ θα βάζει καθαρά στα ταμεία της μίνιμουμ 90 εκατομμύρια λίρες τη σεζόν που υπό συνθήκες, ανάλογα με το που θα τερματίσει και πόσες φορές θα την δείξει η τηλεόραση σε ζωντανή μετάδοση, μπορεί να εκτοξευθεί στα 110 εκατομμύρια! Μιλάμε για εξωπραγματικά ποσά και όπως έγραψε η Guardian, η (κάθε) Μπέρνλι μπορεί πια να θεωρείται πολύ πιο ισχυρή οικονομικά από τον Άγιαξ για παράδειγμα!

Όμως ακριβώς αυτό είναι και το στοίχημα για την Αγγλία. Όπως κατάφεραν από το 1992 να χειριστούν σωστά το ζήτημα βάζοντας δικλείδες ώστε μέσω της κεντρικής διαχείρισης των δικαιωμάτων η Γιουνάιτεντ ή η Τσέλσι μοιράζονται ισόποσα τα βασικά χρήματα του ποσού με την ΚΠΡ και τη Σάντερλαντ, και όχι όπως στην Ισπανία που η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα παίρνουν το πιο μεγάλο μέρος της πίτας αφήνοντας ψίχουλα για όλους τους άλλους, έτσι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος τα χρήματα να πηγαίνουν και για την ενίσχυση της ομάδας αλλά και να επενδύονται σε υποδομές και στις ακαδημίες αλλά και στην ελάφρυνση του γηπεδικού κόστους των οπαδών! Αλλιώς το τέρας θα γιγαντώνει μέχρι που θα καταπιεί το σύμπαν!

Πηγή: england365.gr